Hlavní obsah

Státní zástupce si vymýšlí a lže, řekl muž obžalovaný z přepadení bezpečnostní agentury

– Praha
Novinky, bad

Po roce skončilo hlavní líčení v případu tři roky starého přepadení dodávky bezpečnostní agentury na pražském Zličíně a několika dalších přepadení a krádeží. Hlavní obžalovaný v kauze Adolf Doležal (65) ve své téměř dvouhodinové závěrečné řeči prohlásil, že je nevinný a že obžaloba je plná lží a výmyslů. Rozsudek by měl podle předsedy senátu Kamila Kydalky padnout počátkem června.

Příchod obžalovaných k souduVideo: Novinky

 
Článek

Doležal spolu s Janem Čechem a řidičem Ondřejem Voráčem podle obžaloby před třemi lety přepadli vůz bezpečnostní agentury Loomis u Ikey na pražském Zličíně. Oblečení do černých kombinéz s nápisem POLICIE měli na pracovníky agentury namířit samopaly a požadovat vydání peněz.

Původně prý chtěli pracovníky agentury namířenými zbraněmi zastrašit. Doležal ale měl začít ze samopalu na auto střílet. Jeden ze dvou mužů z agentury stihl pancéřové dveře zavřít a z místa dokázali odjet.

Státní zástupce Vladimír Pazourek pro Doležala za pokus o vraždu a další delikty požadoval výjimečný, nejméně jednadvacet let dlouhý trest, pro Čecha pak patnáctiletý. Voráče, který údajně v přepadení figuroval jako řidič, by žalobce potrestal osmi lety vězení. Jeho výpověď byla hlavním důkazem proti Doležalovi a Čechovi.

Doležal, který měl v úterý pětašedesáté narozeniny, ve své poněkud obsáhlé závěrečné řeči do detailů rozebíral obžalobu a snažil se dokázat svoji nevinu.

Odmítl, že by se jednalo o pokus o vraždu, protože jediná střela, která do auta pronikla, by podle Doležala nemohla zabít pracovníka bezpečnostní agentury oblečeného do neprůstřelné vesty.

Už dříve přitom Doležal odmítl, ale že by byl vůbec na místě byl. „Mohli jsme to bejt my, mohli to bejt naprosto jiný pachatelé,“ prohlásil Doležal, který po celou dobu své závěrečné řeči osočoval žalobce, že si vymýšlí a lže. Stejně lživá je prý výpověď Voráče, spolupracujícího s policií.

Obhajoba: Málo důkazů, rozpory ve výpovědích

Obhájci obžalovaných si ve svých závěrečných řečech stěžovali na fakt, že soud ukončil dokazování, aniž by obhajobě umožnil návrhy na jeho doplnění. „Obhajobě bylo zcela znemožněno, aby předložila důkazy, které svědčí ve prospěch obžalovaného,“ prohlásil Čechův obhájce Filip Cimický, podle kterého navíc není dostatek důkazů pro odsouzení jeho klienta.

Klíčová byla podle něj zejména výpověď majitele autoservisu, kde si měl Čech s Doležalem nechat měnit pneumatiky u auta. Účtenka podle advokáta dokazuje, že když byli v autoservisu, tak v té samé době nemohli být před obchodním centrem.

„Mám pocit, že proces stejně skončí nespravedlivě,“ prohlásil Čech, který si stěžoval na nedostatečnou práci vyšetřovatelů a manipulaci s důkazy.

Také ostatní obhájkyně obžalovaných poukazovaly na nedostatek důkazů a rozpory ve svědeckých výpovědích a navrhly své klienty zprostit obžaloby.

Lupiči přepadli vůz s penězi na ZličíněVideo: Jiří Forman, Novinky

Doležal s Čechem byli také obžalováni z údajného přepadení benešovské herny. Opět v kombinézách s nápisem POLICIE měli dva týdny před přepadením vtrhnout do herny a se slovy: „Lehni si na zem, Policie ČR. Jdeme hledat drogy,“ donutili barmanku lehnout si na zem. Z trezorů v herně měli ukrást zhruba čtvrt miliónu korun, desítky krabiček cigaret a několik litrů alkoholu.

Obžaloba dále viní muže z drobnějších deliktů jako krádeže (Čech ať už sám, nebo s Doležalem ukradl několik traktorů na jihu Čech), pokusu o vykradení zemědělského družstva nebo nedovolené ozbrojování.

Doležal byl už v minulosti odsouzen za zabití. Před více než 17 lety na Berounsku při loupeži prostřelil sklo a zranil prodavačku, která později vykrvácela. V současnosti je u jiného trestního senátu obžalovaný z přípravy vraždy svého údajného komplice Voráče.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám