Hlavní obsah

Stát prohrál. Cenná sbírka hudebních nástrojů ze zkrachovalé Amati zůstane k uspokojení věřitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát a Karlovarský kraj prohrály soudní bitvu o unikátní sbírku historických hudebních nástrojů v hodnotě milionů korun. Krajský soud v Plzni ve čtvrtek zamítl obě jejich žaloby, kterými se domáhaly vyjmutí sbírky čítající přes 220 cenných artefaktů z majetku zkrachovalé společnosti Amati Denak z Kraslic na Sokolovsku.

Foto: Otakar Mika

Sbírka hudebních nástrojů zůstane pro uspokojení věřitelů zkrachovalé Amati

Článek

Jejich argument, že firma nikdy nebyla vlastníkem nástrojů, a tudíž je nemohl insolvenční správce uvést do soupisu jejího majetku pro uspokojení věřitelů, soud smetl ze stolu.

Zástupci státu i kraje tvrdili, že sbírka byla po druhé světové válce umístěna ve střední hudební škole v Kraslicích až do ukončení jejího provozu v roce 2004. 

Tehdy byla podle žalobců kvůli ochraně před rozkradením převezena do areálu firmy Amati, která byla jako výrobce hudebních nástrojů se školou provázána.

„Neexistuje žádný nabývací titul, který by firmu opravňoval k vlastnictví sbírky,“ upozornil právní zástupce krajského úřadu Tomáš Kubín.

Podle soudkyně Soni Vozábalové však slyšení svědci uvedli, že obecně panovalo přesvědčení, že nástroje patří Amati.

„Od té doby, co je odvezli ze školy, se k nim firma chovala jako vlastník. Dávala například souhlas k zápůjčkám na různé výstavy či se o ně starala i po stránce zabezpečení. Celou dobu nikdo nezpochybňoval, že je sbírka majetkem Amati. Stát ani kraj o její vydání nikdy nepožádaly,“ uvedla soudkyně.

Právní zástupce insolvenčního správce upozornil na to, že dlužník uvedl sbírku nástrojů v soupisu majetku v roce 2019 v rámci insolvenčního řízení. „Do té doby tento majetek nikdo nenárokoval,“ řekl před soudem.

Značka Amati byla založena v roce 1945 a kraslický závod se postupně stal hlavním místem výroby dechových a bicích nástrojů v Česku. Jako státní podnik fungoval do roku 1993, kdy byl privatizován a k názvu Amati přibyl dovětek Denak.

Firma zápasila s levnou asijskou konkurencí, s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků i obchodních styků. Dluhy narostly na 140 milionů korun a v září 2019 skončila v insolvenci.

V únoru 2021 podnik koupila brněnská firma RIQ Investments podnikatele Romana Staňka za 26,5 milionu korun.

Elektrická violoncella z 3D tiskárny vyrábějí v Přerově jako první na světě. Následovat budou kytary

Věda a školy

Truhlář z Ostravy vyrábí netradiční hudební nástroje

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám