Hlavní obsah

Starostu Mělníka obvinili kvůli alkoholu za volantem

Právo, rap

Mělnický starosta Ctirad Mikeš byl obviněn z řízení pod vlivem alkoholu. Policie ve středu zveřejnila, že se starosta dopustil trestného činu, nikoli jen přestupku. Od starostou způsobených nehod na konci května se doteď čekalo na výsledky rozboru jeho krve. Sám starosta připouštěl, že měl nejspíš víc než jedno promile. To nyní potvrdily i výsledky testu.

Foto: Lucie Zikmundová, ČTK

Ctirad Mikeš

Článek

„Řidiči jsme sdělili ve zkráceném řízení podezření z přečinu řízení pod vlivem návykové látky,“ řekla ve středu mluvčí mělnické policie Markéta Johnová.

„Výsledky krve ukázaly hladinu přečinu,“ dodala Johnová. Přesné číslo sice neřekla, ale její slova znamenají, že Mikeš řídil s více než jedním promile alkoholu v krvi.

Pokud by měl pod jedno promile, jednalo by se jen o přestupek s menšími tresty. Takhle starostovi hrozí zákaz řízení, peněžitý trest a také v krajním případě vězení od šesti měsíců do tří let.

Je připraven vzdát se funkce

Při nehodách nebyl naštěstí nikdo zraněn. Starosta sám po události s omluvou zveřejnil, co se stalo. Jel z ochutnávky vín v mělnické zahradnické škole k městskému úřadu. Cestou naboural do lavičky, zaparkovaného auta a také budovy úřadu.

Právu starosta přiznal, že kolizi s lavičkou a zaparkovaným autem si vůbec neuvědomil. „Vůbec jsem si neuvědomil, co dělám,“ připustil Mikeš.

„Jsem připraven vzdát se své funkce. Sám navrhnu, aby se hlasovalo o mém odvolání,“ reagoval starosta Mikeš. Zastupitelé budou jeho případné odvolání řešit na jednání 26. června.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám