Hlavní obsah

Starostu, který tajně rozprodal obecní majetek a zmizel, vyšetřuje policie

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisov

Jakmile jsem před hloučkem starousedlíků na návsi v Lisově vyslovil jméno David Fridrich, téměř současně na mě vyhrkli: „To byl pěknej prevít.“ Na bývalého starostu malé vesničky na jihu Plzeňska je většina místních naštvaná. Je totiž podezřelý, že před dvěma lety prodal obecní majetek za stovky tisíc korun, které zřejmě skončily v jeho kapse. Z obce se pak odstěhoval a doma nechal ženu se třemi dětmi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Fridricha už vyšetřuje protikorupční policie. „Jednalo se obecní pozemky o celkové rozloze v řádech několika hektarů, které bývalý starosta prodal bez souhlasu zastupitelstva. Do obecní kasy z této transakce nepřišla ani koruna. Nic bližšího zatím k tomu říci nemohu, neboť je to ve vyšetřování policie,“ řekl Právu místostarosta obce Jiří Mouček.

Průšvih se provalil poté, co finanční úřad poslal na obec výměr daně za prodej obecního majetku. „To bylo ještě za minulého vedení obce. Začaly se dohledávat doklady. Zjistilo se, že k prodeji pozemků skutečně došlo, a to bez posvěcení zastupitelů. Peníze z prodeje se na účtu obce nikdy neobjevily,“ dodal Mouček.

Zda se obec pokusí nelegitimní prodej pozemků zpochybnit a získat je zpět, není jasné. Podle Moučka je situace ještě komplikovanější v tom, že zastupitelstvo není usnášeníschopné, neboť nový starosta nedávno zahynul při dopravní nehodě a obec čekají nové volby až v červenci. Potvrdil ale, že minimálně dva z pěti prodaných pozemků jsou pro obec důležité. „Je to kvůli infrastruktuře. V budoucnu bychom rádi vybudovali v obci kanalizaci. Týká se to právě i těchto parcel,“ vysvětlil Mouček.

Tvrdí, že souhlas měl

Fridrich vinu necítí a tvrdí, že jde o podvod a on je jen obětním beránkem. „Pozemky jsem prodal, ale souhlas zastupitelů jsem neměl bohužel potvrzený na papíře. Ale všichni o tom věděli. Peníze jsem od kupců nedostal. Byl jsem s nimi domluvený na zaplacení, ale termín se pořád posouval. Mezitím jsem složil funkci, dlouho se nic nedělo. Nikdo nic nechtěl, tak jsem si myslel, že už je všechno v pořádku. No a po roce a půl přišli s touhle verzí, že já jsem ten lump,“ prohlásil Fridrich. Ten starostoval v obci tři a půl roku a předloni sám odstoupil z funkce.

Do loňských podzimních komunálek vedla obec zastupitelka Zdena Zvalčáková. „Přišli jsme na neplechu, tak jsme to oznámili,“ soukala ze sebe nejistě komunální politička. Když se zpravodaj Práva začal Zvalčákové ptát na další podrobnosti, vložil se do rozhovoru její druh Jiří Macháček. Ženu varoval, aby už nic neříkala. „Jako novináři nemáte právo kohokoliv soudit, to nechte na soudu,“ prohlásil Macháček. Právě on byl za starostování Fridricha jeho zástupcem.

Právo zjistilo, že jednu z podloudně prodaných parcel koupil od Fridricha Macháčkův syn. „Zvalčáková s Macháčkem přijímali poštu na obci a po prodeji těch pozemků obdrželi z katastru nemovitostí zprávu, že bude udělaná změna ve výpisu. To věděli okamžitě a teď dělají, jak na to po roce a půl záhadně přišli. Zřejmě trpí ztrátou paměti,“ bránil se Fridrich. Další výslech na policii ho čeká už v pondělí. „Možná že mě obviní. Nevím. Pravda se ale musí ukázat,“ uzavřel bývalý starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám