Hlavní obsah

Stařenka prokoukla falešného vnuka po telefonu a předstírala, že ho zná

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Těšín

Většina důvěřivých seniorů by si podle policie měla vzít příklad z 86leté ženy z Českého Těšína. Ta se ve čtvrtek v poledne nenechala podvést mužem, který se vydával za jejího vnuka a loudil z ní po telefonu peníze. Protože stařenka pojala podezření, že jde o fintu, celou věc oznámila a podvodníka se pak podařilo zadržet přímo při činu.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Podobně jako ona se přitom zachová jen malá část seniorů. Velká část případů falešných vnuků, se kterými se v posledních letech po republice takřka roztrhl pytel, totiž končí okradením vyhlédnuté oběti.

Babičce z Českého Těšína v minulých dnech zavolal muž, který se vydával za jejího vnuka.

„Požadoval 75 tisíc korun,“ informoval zástupce ředitele Městské policie v Českém Těšíně Michal Wawrzyk. Dodal, že paní se zachovala velice správně, když předstírala ochotu peníze údajnému vnukovi předat a se vším se svěřila strážníkům.

Ta paní by mohla jít příkladem, jak by se měli senioři v podobných případech zachovat.
mluvčí policie

„Dále už paní jednala podle našich instrukcí. Když údajný vnuk zavolal podruhé, řekla mu, že tolik peněz nemá, ale že mu může dát třicet tisíc korun. S tím pachatel souhlasil, a tak se domluvili na předání peněz,“ dodal Wawrzyk.

Předání smluvené částky se mělo uskutečnit ve čtvrtek před panelovým domem na sídlišti, kde žena bydlí. „Obálka ale byla prázdná. Když ji paní pachateli předala, strážníci ho zadrželi a na místo přivolali Policii ČR,“ dodal Wawrzyk.

Zadržení čtyřicetiletého muže následně potvrdil mluvčí karvinské policie Miroslav Kolatek.

„V současné době probíhají výslechy, takže nemůžeme sdělit podrobnosti. Mohu ale říct, že ta paní by mohla jít příkladem, jak by se měli senioři v podobných případech zachovat. Stejně jako ona se zachová bohužel jen málokdo. Ve velké části podobných případů se pachatelům podaří důvěřivé důchodce obelhat a okrást,“ uvedl Kolatek.

Reklama

Výběr článků

Načítám