Hlavní obsah

Srp neuspěl s dovoláním, Hutka se za „udavače“ omlouvat nemusí

Brno

Bývalý předseda Jazzové sekce Karel Srp neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu (NS) ve sporu s písničkářem Jaroslavem Hutkou. Podle pravomocného rozsudku se Hutka nemusí omlouvat za tvrzení, že na něj Srp donášel komunistické Státní bezpečnosti (StB).

Foto: Právo

Karel Srp u soudu (19. října 2018)

Článek

Nejvyšší soud podle databáze InfoSoud rozhodl bez veřejného jednání v lednu, plné odůvodnění zatím nezpřístupnil. Srp by se ještě teoreticky mohl obrátit na Ústavní soud, musel by však argumentovat porušením svých základních práv.

Prezident Miloš Zeman chtěl v roce 2017 prosadit Srpa do etické komise oceňující účastníky protikomunistického odboje, což Hutka kritizoval. Žaloba se týkala 13 výroků, které Hutka uvedl na facebooku a následně v rozhovorech pro média.

Písničkář napsal, že „má ve svém estébáckém spise na sebe čtyři udání od Karla Srpa“. Srpa také nazval lhářem a přirovnal ke kanálu a zmetkovi.

Srp byl cenný zdroj StB, sám donášel i plnil úkoly, řekl soudu badatel

Krimi

Pražské soudy pokládaly vyjádření na facebooku za skutkové tvrzení, které mělo základ v archivních dokumentech. Hutkova prohlášení v rozhovorech byla podle verdiktu hodnotícími úsudky.

„Žádný z těchto úsudků neshledává odvolací soud jako nepřiměřený. Zaznívaly v debatě o věcech veřejných, vycházely z pravdivých premis. Použité výrazy jako kanál nebo zmetek nelze mít navzdory expresivitě za samoúčelné urážky, jejichž jediným cílem by bylo znevážení osoby žalobce (Srpa),“ uvedla v roce 2021 předsedkyně odvolacího senátu Kateřina Sedláková.

Srpův právník reagoval tím, že pojmy jako zmetek nebo kanál nepatří do veřejné debaty, verdikt označil za nebezpečný precedent.

Srp se domáhal omluvy a toho, aby Hutka sporný příspěvek stáhl a soud zpěvákovi zakázal šířit informace o Srpově spolupráci s StB. Trval na tom, že jsou nepravdivé a že byl v materiálech StB evidován neoprávněně a nikoho neudával.

Foto: Novinky

Jaroslav Hutka u soudu (19. října 2018)

Badatelé z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) ale vypověděli, že Srpova spolupráce s StB je v archivech jednoznačně doložitelná.

Jazzová sekce se za komunistické totality podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací, Srp byl kvůli tomu i vězněn.

Zeman ho v roce 2013 ocenil medailí Za zásluhy. Proti Zemanově snaze o Srpovo prosazení do etické komise se ozvali někteří historici, sama komise i členové Jazzové sekce.

Nominaci nakonec odmítl spolupodepsat tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman Srpa navrhl také do Rady ÚSTR, tuto nominaci odmítl Senát.

Hutka se nemusí omlouvat Srpovi za výroky o udavačství, potvrdil soud

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám