Hlavní obsah

Srazil a usmrtil policistu, dostal 10,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtyřicetiletý Zdeněk Motejlek zavinil smrt člena policejní hlídky, kterého loni v září ve Svobodě nad Úpou na Trutnovsku v opilosti srazil svým autem a z místa nehody ujel. Za tento čin mu v úterním odvolacím jednání vyměřil pražský vrchní soud 10,5 roku vězení.

Článek

Obžalovaný navíc nesmí deset let řídit motorové vozidlo. Motejlek se podle pravomocného verdiktu dopustil útoku na veřejného činitele, nikoli pokusu o vraždu, jak jeho čin posuzovala žalobkyně. Podle soudu nebyl Motejlkovi prokázán ani nepřímý úmysl policistu zabít, jeho smrt však najetím do příslušníka zavinil.

"Obžalovaný byl podnapilý, jel nebezpečně velkou rychlostí a nereagoval na signály hlídkujících policistů. Tím, že do jednoho z nich narazil, přispěl k jeho smrti," uvedla soudkyně.

Soudci rozhodovali mj. i na základě záběrů z průmyslové kamery, umístěné poblíž místa činu na budově papíren. Ze snímků bylo zřejmé, že Motejlkovo auto jelo nejen vysokou rychlostí, ale mířilo skutečně na dvě postavy policistů.

"Viděli jsme přijíždět auto a podle zvuku jsme poznali, že jede hodně rychle. Proto jsme se rozhodli ho zastavit. Jelo prostředkem silnice a já viděl, že najíždí na nás. Zakřičel jsem na Karla: Uteč! a sám jsem uskočil na kraj cesty," popsal už dříve policista Jiří Zeman.

V opilosti jel z diskotéky

Zdeněk Motejlek odjel 5. září 2004 po půlnoci z diskotéky v Janských Lázních opilý. Krevní zkouška ukázala, že v době události měl v krvi minimálně 1,43 promile. Jak prokázaly znalecké posudky, automobil jel v osudné chvíli rychlostí mezi 120 a 130 kilometry za hodinu. Úsek, kde se vše odehrálo, je zcela přehledný a v noci dobře osvětlený.

Svědci vypověděli, že policisté na sobě měli reflexní vesty, které jejich viditelnost ve světlech reflektorů ještě zvyšují. Motejlek navíc po nárazu přidal plyn a ujížděl do Rudníka, kde vysadil svou spolujezdkyni.

Reklama

Související články

Za přejetí policisty padlo 12 let

Krajský soud v Hradci Králové potrestal v pátek Zdeňka Motejlka 12 lety vězení za vraždu policisty, kterého v opilosti přejel autem. Motejlek tvrdil,...

Výběr článků

Načítám