Hlavní obsah

Squatteři v centru Prahy obsadili dům, který patří ministerstvu spravedlnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Squatteři ve čtvrtek večer obsadili čtyřpatrový dům v centru Prahy mezi Hlavním nádražím a Václavským náměstím. Na místě bylo po 20:00 několik desítek lidí uvnitř i kolem budovy a na domě visely transparenty.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Squatteři obsadili čtyřpatrový dům v centru Prahy.

Článek

Dům je prázdný a podle městské policie patří ministerstvu spravedlnosti. Akci uspořádala squatterská iniciativa Vzpomínky na budoucnost, která chce v budově otevřít sociální centrum, sdělil člen iniciativy František Sauer.

Hlášení o obsazení domu přijali strážníci před 20:00. Situaci na místě sledují, ale protože objekt patří ministerstvu, nemohou zasáhnout, takže případ předali státní policii.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Dům patří ministerstvu spravedlnosti a je prázdný.

V prázdném domě se sítěmi na oknech squatteři zaplnili už několik pater, ve většině oken se svítilo. Navíc na místo přijížděla auta s dalšími lidmi. Kolem domu se dav rozrostl o zvědavé kolemjdoucí, kteří sledovali ruch v budově.

Na domě, který se nachází zhruba 200 metrů od Václavského náměstí a také blízko Hlavního nádraží, pověsili squatteři balonky a transparenty s nápisy například "Squatting není zločin" nebo "Obsaď mě a žij!".

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vnitřní prostory obsazeného domu

„Demokracie neleží v urnách”

Podle Sauera ze squatterské iniciativy se akce koná záměrně den před sněmovními volbami. "Chceme upozornit na nebezpečnou iluzi, že skutečná demokracie leží ve volebních urnách a že je to akt, který se provádí individuálně, za plentou, jednou za čtyři roky," uvedl. "Svobodu je třeba neustále vykonávat a vyjednávat spolu s ostatními," doplnil.

Sociální centrum, které by chtěli squatteři v domě vytvořit, by podle nich sloužilo pro každodenní kulturní, sociální a politickou činnost. Iniciativa Vzpomínky na budoucnost uvedla, že čtvrteční obsazení domu v centru Prahy navazuje na srpnové obsazení chátrajícího domu na pražském Pohořelci, které bylo podle squatterů protestem "proti nesmyslnosti a neudržitelnosti současného stavu bytové politiky a trhu s nemovitostmi". Na místě tehdy zasáhli policejní těžkooděnci a zadrželi 27 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám