Hlavní obsah

Squatteři obsazením chátrající památky nespáchali trestný čin

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze v úterý dopoledne v plném rozsahu zrušil verdikt Obvodního soudu pro Prahu 2, který 15 squatterům vyměřil trest od 80 hodin obecně prospěšných prací po dva měsíce podmíněně za to, že v září 2009 vnikli do opuštěného domu italského majitele na rohu pražských ulic Na Slupi a Apolinářská na Albertově. Městský soud také zrušil vyhoštění dvou účastníků akce, Němce a Finky.

Foto: Jakub Troníček, Právo

Zástupci squatterů u soudu

Článek

Pokud nepadne dovolání k Nejvyššímu soudu, bude věc řešit úřad Prahy 2, a to jako přestupek. „Soud shledal, že se nejedná o trestný čin,“ řekl předseda senátu Městského soudu Jaroslav Cihlář a verdikt zdůvodnil: „Soud prvního stupně se nezabýval otázkou, zda byla naplněna majetková povaha trestného činu a jaká byla společenská škodlivost.“

Původní verdikt vycházel z majetkového paragrafu nového trestního zákoníku, který říká, že „kdo protiprávně obsadí dům..., bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta“.

Zpochybnili to obhájci squatterů Pavel Čižinský a Pavel Uhl. Podle Čižinského nelze mluvit o obsazení, protože to musí trvat delší dobu a ne jen jedno přespání. „Nepodařilo se prokázat úmysl setrvat v domě delší dobu,“ poznamenal Čižinský. Dodal, že majetková škoda nevznikla, ani vzniknout nemohla, a napadl tvrzení policistů, že protestující zabarikádovali vstupní dveře. „Dveře se otevíraly ven,“ konstatoval Čižinský.

Podle Uhla bylo řešení situace, jež zasáhla především veřejné mínění, nástroji trestního práva neadekvátní. „Opakovaně jsem ve svém dětství a mládí ze zvědavosti vnikal do různých opuštěných objektů a nemyslím si, že by to byl trestný čin,“ řekl Uhl a zdůraznil, že squatteři chtěli upozornit, jak stát selhává v ochraně památek, o něž se soukromí majitelé nestarají.

Bývalé lázně, z nichž vyhnala squattery nakonec razantním zásahem policie, kulturní památkou jsou. „Dům je zachován ve stejném stavu, v jakém byl skoro před dvěma lety,“ upozornil soudce Cihlář.

Squatteři, jejichž trestní rejstřík zůstává čistý, nyní doufají, že jim úřad Prahy 2 nenapaří vysokou pokutu. „Mohla by být paradoxně horší než obecně prospěšné práce,“ řekla squatterka Lenka Kužvartová.

Soudce si nemyslí, že by jeho verdikt nyní squatterům umožnil obsadit jakýkoli dům. Podle Cihláře je třeba posuzovat, jakým způsobem byla narušena práva majitele. „Vždy se musí postupovat konkrétně,“ uvedl soudce.

Zda se už chystá další akce, která by upozornila na chátrající domy podobně jako při týdnu nepřizpůsobivosti, není jasné. „Těžko se to říká, squatterů je mnoho,“ dodala Kužvartová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám