Hlavní obsah

Špičky tenisového svazu posílaly „malé domů“ přes rodinu a známé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvinění šéfové tenisového svazu zašli v kauze podvodů se stamilionovými státními dotacemi tak daleko, že fiktivní faktury za neuskutečněné služby vystavovali i na jména svých příbuzných. A dokonce si nechali platit i sami sobě.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Policejní eskorta přivádí Ivo Kaderku k jednání soudu, který ho 29. února 2024 poslal do vazby. Kaderka je podezřelý z nezákonných operací v tenisovém svazu

Článek

Platí to především o vazebně stíhaném podnikateli a starostovi organizace Orel jednota Praha-Balkán Vojtěchu Fléglovi či obviněném bývalém tenistovi Danielu Vackovi, ale i o samotném šéfovi Českého tenisového svazu Ivo Kaderkovi.

Ten do celé kauzy zatáhl dceru, na kterou podle policie nechal vyfakturovat peníze za pomoc při organizaci tenisových turnajů. Kaderková se však na žádných nepodílela.

„V účetnictví spolku Orel Balkán, ale i dalších spřízněných společností s Vojtěchem Fléglem byly zjištěny fiktivní účetní doklady od dcery šéfa svazu Sabiny Kaderkové,“ upozornila policie v usnesení o zahájení trestního stíhání.

„Nikdo to nepozná.“ Policie popsala, jak konspiroval autoritativní vládce českého tenisu Kaderka

Krimi

Jeho kopii mají Novinky a Právo k dispozici. Detektivové neupřesnili, o jaké částky šlo.

Manželka, dcera i podřízení

Flégl šel ještě dál. Nechal proplácet desítky tisíc korun za neuskutečněnou lékařskou péči na tenisových turnajích od své manželky lékařky, která tam ale vůbec nebyla. Má sice titul MUDr., je prý ovšem fyzioterapeutka.

Do machinací zapojil i dceru a dva podřízené, kteří pro něj pracují v tenisovém areálu TJ Spoje v Praze 3 Na Balkáně jako správce a recepční.

Na jejich jména vzniklo několik desítek fiktivních faktur vždy na padesát tisíc korun za údajnou přípravu, organizaci, zajištění tenisových turnajů a na stravování či catering na těchto kláních. Nikdo z nich se však podle policistů fakticky na pořádání akcí nepodílel.

Šéfa tenisového svazu Kaderku poslal soud do vazby

Krimi

Přesto na jejich faktury vyplácel Flégl v hotovosti statisíce až miliony korun přidělené tenisovým svazem.

V případě dcery šlo údajně o půl druhého milionu korun nejen za předstíranou organizaci turnaje, ale i za podobně fiktivní výchovu mládeže, kterou měla trénovat v areálu Na Balkáně. Paradoxní však je, že v roce 2021, kdy mělo k plnění docházet, se jí podle policie narodilo dítě.

Jedna z Fléglových firem měla zase podle vymyšlených faktur zajišťovat stravování na turnajích. Jenže podle detektivů se tak nedělo a místo toho si prý obviněný opakovaně nakoupil potraviny pro rodinu nebo s ním spolupracující osoby a podřízené.

Plat za trénování i mzda matce

Z peněz, které v této kauze pomocí fiktivních faktur zase získala firma Sofos patřící manželce obviněného Daniela Vacka, bývalý tenista dokonce vyplatil sám sebe.

Podle policie si připsal více než půl milionu korun, přičemž na to vystavil i faktury za „zajištění ekonomických a organizačních služeb českému reprezentantovi Tomáši Macháčovi“.

Talent českého tenisu Vacek skutečně několik let trénuje.

„Dle policejního orgánu je ale nelogické, aby společnost Sofos zastoupená jednatelkou Klárou Vackovou platila (jejímu manželovi) Danielu Vackovi za trénování uvedeného tenisty, jelikož nebyla dohledána žádná smlouva mezi touto společností a Tomášem Macháčem,“ uvedli kriminalisté.

Velká razie kvůli sportovním dotacím. Obviněn byl i šéf tenisového svazu

Krimi

O další části hotovosti vybrané z firmy Vackovy manželky, která byla v té době na mateřské dovolené, a společnost plně ovládal její muž, zjistili policisté, že šla v roce 2021 na mzdu Vackovy matky a spolu s ní také dcery – nyní obviněné finanční ředitelky svazu Hany Baierové.

S oběma prý byla uzavřena dohoda o provedení práce týkající se administrativní a organizační činnosti a pomocných prací.

Celkově jim přišlo na účet 240 tisíc korun. Jenže z prověřování policie prý vyplývá, že ani jedna ze jmenovaných žen se žádným způsobem nepodílela na zaplacených činnostech.

„Ještě je to zakódovaný“

Z policejních dokumentů rovněž vyplývá, že se Kaderka obával možného prozrazení systému rozdělování dotací.

Detektivové zaznamenali hlavně hovory mezi ním a Fléglem, ve kterých se „bez zjevného důvodu snaží konspirovat, utajit obsah sdělení minimálně tím, že se přechází do šepotu, píše některé věci na papír, zároveň po druhých žádá, aby některé věci neříkali nahlas nebo nepoužívali určité termíny“.

„Konkrétně byl zaznamenán hovor, ve kterém Kaderka Fléglovi naznačuje, že by mohl být problém, kdyby měl někde napsaná svá čísla o tom, kolik a komu dal či má dát, a kdo by měly být tyto osoby,“ přiblížili policisté.

Flégl si byl podle nich vědom Kaderkových obav, a proto mu řekl: „…a ještě je to zakódovaný. Tady mám tabulku, celkově, a tady mám, kdo mi co dluží“.

Z této debaty podle detektivů vyplývá, že měl Kaderka strach z toho, zda způsob, jakým Flégl zakrývá trestnou činnost, je dobře skrytý a nejsou o něm nikde viditelné záznamy, ke kterým by se mohl někdo dostat.

Flégla z tenisové kauzy poslal soud do vazby, rozhodovat se bude i o Kaderkovi

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám