Hlavní obsah

Špehují řidiče i stovky kilometrů, aby vykradli auto. Policie varuje před gangy cizinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidič s čerstvě vybranou hotovostí chce odjet autem, má ale prázdnou pneumatiku. Když ji vyměňuje, vozidlo někdo vykrade. Hned desítky podobných případů řešili v předešlých měsících policisté napříč ČR, na svědomí je podle nich mají gangy ze zahraničí. Zloději také ruší signál klíče s dálkovým ovládáním a zajímají je dodávky kurýrů.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

O kriminálním trendu v sobotu informoval mluvčí Policejního prezidia ČR Jakub Vinčálek. Policie kvůli nárůstu počtu těchto případů nabádá k obezřetnosti.

Policisté podle mluvčího v posledních měsících zaznamenali desítky případů krádeží z vozidel (kdy se jednalo převážně o finanční hotovost), kterých se podle poznatků policie dopouštějí organizované skupiny zlodějů ze zahraničí. Jejich národnosti policie neupřesnila.

„Jejich oběti přišly v jednotlivých případech o desetitisíce až statisíce korun. V jednom případě i o miliony,“ uvedl mluvčí.

Gangy podle vyšetřovatelů postupují podle několika opakujících se scénářů, které obsahují mimo jiné špehování, poškozování vozidel a odvádění pozornosti. Nejčastějším lupem jsou platební karty, hotovost a doklady.

Policie v Česku a Rumunsku zadržela skupinu, která podváděla s ojetinami

Krimi

„Pachatelé si vyhlíží své oběti například před bankou a směnárnou. Poté je sledují a čekají na vhodnou chvíli, například odstavení vozidla u obchodu, na parkovišti nebo na čerpací stanici. Během tohoto odstavení poškodí pneumatiku,“ popsal mluvčí.

Na krádež dojde ve chvíli, kdy je řidič zabrán do výměny pneumatiky a zloději se mu nepozorovaně dostanou do vozidla.

Pachatelé rovněž vykazují značnou míru trpělivosti a jsou vytrvalí. „Než se pachatelům podaří píchnout pneumatiku, jsou schopni řidiče sledovat desítky a někdy i stovky kilometrů,“ zmínil Vinčálek.

Gang obchodoval s léky na úzkost. Vydělal si 17 milionů

Krimi

Dalším cílem krádeží jsou dodávky kurýrů. Stejně jako u zmíněných řidičů s čerstvě vybranou hotovostí, také u šoférů zásilkových služeb používají technické zařízení, které vyruší signál z klíče s dálkovým ovladačem týkající se zamykání. Dodávku pak vybílí, když kurýr třeba zrovna předává zboží.

Policisté v souvislosti s těmito případy nabádají řidiče k obezřetnosti. Stačí například myslet na to, že pokud řidič řeší defekt na svém vozidle a je mimo něj, měl by zkontrolovat, že je uzamčené.

„A rozhodně v něm nenechávejte žádné cennosti,“ zdůraznil Vinčálek.

Rodinné domy vykrádají hlavně gangy z Arménie a Gruzie

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám