Hlavní obsah

Rodinné domy vykrádají hlavně gangy z Arménie a Gruzie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v posledních šesti až sedmi letech patřil primát ve vykrádání obchodů a rodinných domů napříč Českou republikou hned několika rumunským gangům, letošní rok přinesl změnu. I vzhledem k tomu, že většina pachatelů z Rumunska už skončila po policejních zátazích za mřížemi s víceletými tresty vězení, převzali jejich aktivity skupiny zlodějů z bývalých sovětských republik.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto - policie

Článek

„Najíždějí nám sem ze zahraničí různé organizované skupiny, které se pohybují v rámci schengenského prostoru. Dříve to byli skoro jenom Rumuni, letos to jsou především pachatelé z postsovětských zemí, z Arménie a Gruzie,“ přiblížil Právu šéf odboru obecné kriminality policejního prezidia Miroslav Adamčík.

Možná si dělí teritoria

„Cílí na rodinné domy, prodejny. Většinou přijedou v jednom autě a jsou schopni vykrást i několik domů za jednu akci,“ dodal Adamčík.

Do Česka míří za vloupačkami hned několik skupin, jejichž členové jsou často mezi sebou provázaní. „Nelze vyloučit, že o sobě vědí a že si i rozdělují teritoria,“ podotkl Adamčík. Doplnil, že jen za letošní rok už mají tyto gangy na svědomí desítky případů vloupání do rodinných domů či obchodů napříč celou republikou.

„Nejde ale jen o Česko, totéž páchají po celé střední Evropě, tedy na Slovensku, v Rakousku, Maďarsku. Pro tyto pachatele prostě neplatí hranice,“ upozornil policista.

Detektivům už se jednu z těchto skupin podařilo vytipovat a měli v plánu její členy zadržet okamžitě po další akci.

Gang z Gruzie, který se zaměřoval na vloupání do rodinných domů, ale přejel na Slovensko. Čeští policisté proto o něm předali informace slovenským kolegům, kterým se podařilo chytit celou skupinu ihned po činu.

„Bez mezinárodní policejní spolupráce to v těchto kauzách nejde a je nutné mezi jednotlivými zeměmi sdílet informace a vyhodnocené stopy o takových skupinách,“ dodal k tomu Adamčík.

Policie obvinila dva mladíky z gangu, který děsil lidi v Táboře

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám