Hlavní obsah

Speciální tanky hasičů vytáhly zřícenou lávku v Troji z vody

– Praha • Aktualizováno

Dva speciální tanky ve čtvrtek vyprostily zbytky zřícené lávky v pražské Troji z vody. Techniku na pomoc poslal záchranný útvar hasičů na žádost primátorky Adriany Krnáčové. Lávku nyní budou zkoumat specialisté.

Záznam: Vyprošťování zřícené lávky z VltavyVideo: Novinky/ ČTK, .

 
Článek

Na místo dorazili hasiči kolem poledne. Samotné vytahování torza mostu zabralo necelé dvě hodiny.

Podle zpravodaje ČTK se z řeky podařilo několik desítek metrů dlouhý kus lávky vytáhnout v jednom kuse. To také bylo cílem celé akce, aby mohli odborníci a policie trosky v dalších týdnech co nejlépe prozkoumat.

Hasiči, kteří mají zkušenost se složitými zásahy, dorazili na místo s patřičným vybavením.

„Jedná se zejména o dva vyprošťovací tanky určené k manipulaci s těžkými břemeny, které byly nasazeny například na vyproštění české lodi v Drážďanech. Jeden pojede ze Zbirohu, druhý z Hlučína. Z Jihlavy pak dorazily dva tahače Tatry 815 s naloženými řetězy, které se používají pro úvaz a tažení těžkých břemen,“ informovala mluvčí z generálního ředitelství hasičů Nicole Zaoralová.

Podle odhadu velitele zásahu Davida Kareše váží trosky zřícené lávky 80 až 100 tun.

Foto: HZS Praha

Potápěči pátrali pod vodou

Z Hlučína navíc dorazili také potápěči s veškerou technikou pro práci na vodní hladině a pod ní.

Na místě byla i městská policie, která v průběhu vytahování trosek z bezpečnostních důvodů uzavřela okolí do 100 metrů od lávky na trojské straně.

Záznam: V Praze se zřítila do Vltavy velká betonová lávka, hasiči prohledávají řekuVideo: Novinky

Praha nyní chystá zavedení přívozu, který by měl začít fungovat po odvozu všech trosek lávky. Podala také trestní oznámení na neznámého pachatele. Město Nymburk ve středu uvedlo, že zavře lávku stejného projektanta, protože podle předběžných zjištění policie měla pražská stavba zřejmě konstrukční vadu.

Foto: HZS Praha

Zásah u zřícené lávky objektivem hasičů.

Trojská lávka spadla v sobotu 2. prosince odpoledne do Vltavy. Mnohačetná vážná poranění utrpěli šedesátiletý muž a o tři roky starší žena. Další dva muži středního věku vyvázli se středně těžkými zraněními. Část lávky se propadla, další část zůstala trčet. Hasiči prohledávali Vltavu tři hodiny, nikoho dalšího ale nenašli.

Foto: HZS Praha

Sutiny prohledávali psovodi

Praha vyplatí každému poškozenému jako dar 50 tisíc korun, odškodným se bude zabývat později.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám