Hlavní obsah

Soudní znalec: Kdyby Bulawa brzdil, policisté mohli žít

Právo, Radim Kijonka
KARVINÁ

Důležitým svědectvím pokračoval ve středu před karvinským soudem případ tragické dopravní nehody, při které zahynuli v Českém Těšíně vloni v říjnu tři strážci zákona. Kdyby podle soudního znalce z oboru dopravy Miroslava Skácela začal opilý řidič mercedesu Zdeněk Bulawa včas brzdit, nemuselo ke srážce dojít.

OPPA

Článek

Obchodník s alkoholem Bulawa se řítil po rovné silnici rychlostí kolem 130 kilometrů za hodinu. "Podle mého úsudku, kdyby začal včas brzdit, tak mohl policejní vozidlo minout," uvedl soudní znalec. Opilý Bulawa podle jeho předpokladů nebrzdil vůbec. Do policejní felicie, která se na cestě otáčela, narazil ve 134 kilometrové rychlosti v místech, kde byla povolená padesátka. V krvi mu policisté naměřili 1,6 promile.

Podle znalce mercedes do policejní felicie narazil z boku, do míst disku předního kola. Felicii po nárazu odhodil tak, že letěla vzduchem patnáct až dvacet metrů než narazila přímo do stromu u silnice. Poté začala hořet. Dva policisté zemřeli přímo v autě, třetí v nemocnici. Z vozu zůstala hromádka plechů.

Bulawa: Měl se připoutat

Velký rozruch v soudní síni v řadách příbuzných policistů způsobilo Bulawovo prohlášení, že kdyby se řidič policejní felicie připoutal, tak k nehodě nemuselo dojít. "Policista se měl podle zákona připoutat. Pokud by si splnil svou povinnost, tak by vyjel o něco později a k nehodě by nedošlo," řekl přímo soudnímu senátu.

Okamžitě na jeho adresu putovaly poznámky od překvapených příbuzných policistů, kteří celý proces pečlivě sledují, protože mají obavy, že se zbohatlík na alkoholu ze spravedlivého trestu vyvleče. "Kdyby jsi jel pomalu a nechlastal, tak k nehodě určitě nedošlo. V hlavě to máš úplně vylízané," volali naštvaní příbuzní. Soudní senát kvůli doplnění znaleckého posudku nakonec odročil proces na začátek června. Bulawovi hrozí tři až deset let vězení.

Nehodu měl na sebe vzít spolujezdec

Důležité svědectví přednesl před soudem taxikář, který u havárie zastavil jako jeden z prvních. Z jeho výpovědi vyplynulo, že za opilého Bulawu měl na sebe vzít nehodu spolujezdec Tomáš Danyi. Oba se přitom snažili od místa nehody ujet taxíkem. "Mladý Rom (Tomáš Danyi-pozn.) naložil ještě s jedním mužem zraněného Bulawu do mého taxíku a chtěl s taxíkem sám odjet," popsal před soudem taxíkář. Ten se Danyimu snažil zabránit, aby mu s taxíkem ujel. Až po zásahu dalšího muže Danyi taxikáře pustil k řízení.

"Mladý Rom mi řekl, ať jedu do Opavy, potom chtěl do Ostravy," popsal taxíkář. Ten nakonec odmítl a odvezl oba do karvinské nemocnice. Během cesty se podle něj Bulawa s Danyim domluvil, ať řekne, že řídil on. "Pořád s někým telefonoval a říkal, že tu nehodu na sebe vezme," vypověděl taxikář. Danyi poté taxikáři vyhrožoval, že jestli někomu něco o jejich domluvě řekne, tak ho zabije. Za to už mu dříve karvinský soud vyměřil dvouletý podmíněný trest. Právě díky svědectví taxikáře se podařilo policii prokázat, že řídil Bulawa. Z neposkytnutí první pomoci policistům nebyli Bulawa a Danyi obviněni jen díky tomu, že Bulawa byl sám zraněn a Danyi tvrdil, že pomáhal právě jemu.

Reklama

Související témata:

Související články

Než zabil policisty, spáchal 34 přestupky

Než podnikatel Zdeněk Bulawa s dvěma promilemi alkoholu v krvi zabil svým mercedesem v noci z pátku na sobotu tři policisty v hlídkovém voze, měl už v kartě...

Policisté se rozloučili s kamarádem

Výkřiky beznaděje: "Martínku, Martínku." Otce museli podpírat, matce museli píchnout injekci. Oba měli blízko k infarktu. Všechny přítomné mrazilo v zádech....

Výběr článků

Načítám