Hlavní obsah

Soudkyně kvůli covidu uplácela, potvrdili jí 200tisícový trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňská krajská soudkyně Eva Sofia Vodičková neuspěla v úterý u pražského městského soudu se svým odvoláním proti dvousettisícovému peněžitému trestu za uplácení kvůli potvrzení o prodělané nemoci covid-19. To jí měla za tři tisíce zajistit další obžalovaná. Verdikt je pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O vině soudkyně i dalších obžalovaných neměl v tomto případě odvolací soud pochyb. Podle předsedkyně odvolacího senátu Blanky Bedřichové je žalovaný skutek dokazovaný uzavřeným řetězcem nepřímých důkazů, zejména pak telefonních odposlechů.

Vodičková slíbila loni v zimě úplatek ve výši tři tisíce korun za potvrzení o prodělané nemoci covid-19. To jí měly zajistit další obžalované Lucie Enzmannová a její sestřenice Monika Ulrichová. Obě ženy vymyslely plán, jak si za covidu přivydělat, a sice ten, že Ulrichová, která byla tou dobou nakažená koronavirem, bude za úplatu podstupovat testy za lidi, kteří se nechtěli nechat očkovat, a získá jim tak potvrzení o prodělané nemoci. Jednou ze zájemkyň byla právě plzeňská soudkyně Vodičková. K předání úplatku nakonec nedošlo, protože test vyšel negativní.

Soudkyně dostala za korupci kvůli covidu trest 200 tisíc

Krimi

„To, co je mi obžalobou kladeno za vinu, jsem neudělala. Žádné finanční prostředky jsem nikomu neslibovala a nedávala,“ prohlásila při hlavním líčení soudkyně. Podotkla, že nebyla na žádné schůzce s Enzmannovou a nikdy jí ani nikomu jinému nedávala svoji kartičku pojišťovny. „Zcela to odmítám a není to pravda,“ uvedla Vodičková.

„Důrazně nesouhlasím s tvrzením, že jsem něco takového vymyslela nebo organizovala. Prostě jsme jenom tak mluvily,“ tvrdila zase v úterý Enzmannová, která za to dostala roční podmínku.

Ulrichová je spolu s další ženou obžalovaná také za šíření nakažlivé lidské nemoci, protože i přesto, že měly nařízenou izolaci kvůli covidu, Ulrichová taxikařila v Plzni a společně pak nakupovaly bez ochranných pomůcek. Ulrichová se u soudu bránila tím, že sice jezdila s taxíkem, nicméně v rukavicích i roušce. Soud je obžaloby z tohoto skutku zprostil, protože podle jeho názoru skutek není trestným činem.

Stejná dvojice žen také podle spisu zosnovala plán, jak dostat malého synka ženy do její péče, o kterou se s otcem syna střídali. Ulrichová podle obžaloby kontaktovala jistého recidivistu Jana Hanka, aby za třicet tisíc na otce syna „udělal bububu, aby nebyl schopen péče o syna“, a ten by tak přešel do péče obžalované. Hanko se prý ale rozhodl, že svůj výdělek zdvojnásobí, a své oběti řekl, že ho za třicet tisíc zmlátí jen naoko. Muž prohlásil, že 30 tisíc rozhodně nemá, a nabídl Hankovi pět tisíc, nakonec se dohodli na sedmi tisícovkách. Obě ženy za to dostaly tříleté podmínky. Hanko, který se činu dopustil jen pár měsíců po propuštění z vězení, stráví za mřížemi dalších čtyři a půl roku.

Zničilo mi to život, řekla soudkyně obžalovaná z korupce kvůli covidu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám