Hlavní obsah

Union banka stáhla návrh na konkurz a potvrdila vyrovnání

ČTK, Martina Martinovičová, Roman Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/OSTRAVA

Union banka stáhla návrh na konkurz, který v pondělí podali Štefan Veselovský a Michal Gaube - nyní již bývalí členové představenstva, u Krajských soudů v Ostravě, Ústí nad Labem a Praze. Banka dnes zároveň písemným podáním potvrdila návrh na vyrovnání, který v pondělí zbylí členové představenstva, Petr Votoupal a Hana Vysloužilová, zaslali Krajskému soudu v Ostravě faxem.

Foto: Milan Haluška

Pohled na pouť z Vídeňského kola

Článek

Podle ostravského soudce Milana Poláška neexistuje ze zákona lhůta, v níž by se mělo rozhodnout o uvalení konkurzu nebo o povolení vyrovnání. "Ve hře jsou obě možnosti, nic bližšího vám v nejbližším týdnu nesdělím," řekl Polášek. Vedle žádosti o vyrovnání evidují ostravští soudci 19 návrhů na konkurz.

Dozorčí rada Union banky v pondělí večer odvolala z představenstva Štefana Veselovského a Michala Gaubeho, kteří navrhli banku na konkurz.

Během pondělí podal generální ředitel a předseda představenstva Union banky Pavel Votoupal k ostravskému soudu návrh na vyrovnání s věřiteli banky, zbývající dva členové představenstva tohoto peněžního ústavu Michal Gaube a Štefan Veselovský podali návrh na konkurz Union banky.

Zatímco Votoupal podal svůj návrh soudu v Ostravě, zbývající členové představenstva se obrátili hned na tři soudy, a to v Ostravě, Ústí nad Labem a v Praze. Zřejmě tím chtěli předejít dohadům, kde se v současné chvíli vlastně nachází sídlo společnosti.

Vyrovnání je pro věřitele výhodnější

Podstatou vyrovnání je snaha uspokojit věřitele firmy v omezeném rozsahu, zatímco při konkurzu nastupuje do společnosti konkurzní správce, jehož povinností je prodávat majetek banky a následně uspokojit věřitele z výnosů tohoto prodeje. Při konkurzu by věřitelé získali kolem 15ti %, při vyrovnání mají nárok na 30 % pohledávëk.

V případě konkurzu by tak majitelé ztratili nad Union bankou jakoukoli kontrolu. Konkurz, jakožto jediné řešení stávající situace peněžního ústavu, podle dobře informovaných zdrojů, navrhl představenstvu auditor Union banky společnosti HZ Praha.

Předběhne konkurz Goldman Sachs?

Podstatou návrhu na vyrovnání s věřiteli je zaplacení 30 procent nominální hodnoty pohledávek věřitelů včetně úroků nejpozději do dvou let. "Ze závěru auditu jsme usoudili, že soudní vyrovnání bude nejvýhodnějším řešením současné situace pro všechny věřitele banky. V případě konkursu bývá výtěžnost pohledávek oproti vyrovnání nižší a navíc doba vypořádání bývá mnohem delší," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Votoupal.

"Počítáme se zachováním části pobočkové sítě a využitím know-how banky," řekl. To je také součástí dohody se společností Goldman Sachs, která by mohla být garantem dodržení finančních podmínek v průběhu vyrovnání.

Reklama

Související články

Soud zrušil konkurz na Union banku

Krajský soud v Ústí nad Labem v pátek zrušil konkurz na Českou revitalizační, která měla být nástupkyní Union bankou. ČTK o tom informoval soudce Jiří Berka....

Výběr článků

Načítám