Hlavní obsah

Soudce vítkovských žhářů našli mrtvého, dům měl plný psů

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Radim Vaculík, Aleš Honus

Policisté šetří smrt soudce, který poslal do vězení tzv. žháře z Vítkova. Miloslava Studničku našli podle informací Novinek v domě ve Frenštátě pod Radhoštěm s bodnořeznými poraněními, měl podříznuté hrdlo. Vyšetřovatelé pracují s variantou sebevraždy i násilné smrti, podle informací Práva se ale stále více kloní k první možnosti.

Ve Frenštátě pod Radhoštěm byl nalezen mrtvý soudceVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Čtyřiašedesátiletý Studnička patřil mezi nejzkušenější soudce Krajského soudu v Ostravě. Chystal se na odchod do důchodu.

Po soudci se začali shánět kolegové, když ráno nepřišel do práce. "Poslali jsme tam hlídku Policie ČR, aby prověřili bydliště. Ti pak soudce našli již mrtvého," uvedla mluvčí krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová.

Tělo bylo nalezeno hodinu po poledni.

Foto: Adolf Horsinka/MF DNES/Profimedia

Soudce Miloslav Studnička

Policisté páskou obehnali několik ulic, na místě stále pracují. Čeká se na soudního lékaře a jeho stanovisko.

Důvěryhodný zdroj Práva blíže seznámený s aktuální situací uvedl, že ani vyšetřovatelé pracující přímo na místě tragédie zatím nemají jasno, zda byl Studnička zavražděn, anebo si vzal život sám. Podle informací Práva se ale stále častěji kloní k sebevraždě.

„Vzhledem k některým velmi nestandardním věcem, v jakém prostředí a jakým překvapivým způsobem života tam žil, tak se policie začíná stále více přiklánět k tomu, že šlo o sebevraždu. Je to velice reálná varianta,“ řekl Právu krátce před 18. hodinou velmi důvěryhodný zdroj seznámený s aktuální situací.

Dveře do Studničkovy chalupy otevírali podle informací Práva jako první přivolaní hasiči. A nestačili se prý divit. V domě, kde soudce žil, totiž objevili velké množství psů.

Našli už šestnáct psů

„Měl rád psy, kteří se po otevření z toho domu doslova vyrojili. Hasiči proto museli volat odchytovou službu, která jich zatím odchytila šestnáct,“ doplnil zdroj Práva.

Zdá se tedy stále méně pravděpodobnější, že by se někomu podařilo zavraždit Studničku, když měl soudce v domě tolik psů. „Nejen že by si tam někdo netroufl, ale představte si šestnáct psů, kteří s ním sdíleli společnou domácnost, jak to tam asi muselo vypadat,“ dodal zdroj Práva.

"Byl tam neuvěřitelný bordel," řekl Právu jiný zdroj. Zatím se ani nepodařilo odchytit všechny psy.

Foto: Aleš Honus, Právo

Miloslava Studničku našli na chatě s bodnořeznými poraněními, měl podříznuté hrdlo.

Rovněž policejní prezident Petr Lessy potvrdil, že policie podle jeho informací pracuje s několika verzemi Studničkova úmrtí. „Zatím se to prověřuje, jestli to byla násilná smrt či nikoli. Krajský výjezd je už na místě a šetří to, verze jsou všechny možné, a to včetně sebevraždy,“ konstatoval Lessy. Za dlouhá léta u policie si nevzpomíná, že by byl kdy v ČR zavražděn soudce.

Soudil vítkovské žháře

Před dvěma lety na sebe Studnička upozornil, když poslal do vězení tzv. vítkovské žháře.

Rozsudek nad čtveřicí pravicových extremistů Jaromírem Lukešem, Ivo Müllerem, Davidem Vaculíkem a Václavem Cojocaru vyřkl Studnička v roce 2010, tedy rok po incidentu, kdy měli tito muži vhodit tři zápalné lahve do domu obývaného romskou rodinou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaromír Lukeš u soudu

Prvním třem jmenovaným vyměřil soudce 22 let vězení, Cojocaru byl odsouzen k 20 letům odnětí svobody. Útočníci mají také zaplatit několikamiliónovou náhradu škody rodině.

Oslovení advokáti odsouzených žhářů jsou z informací o Studničkově smrti v šoku. "Pokud se prokáže, že to má souvislost s jeho rozhodováním, je to něco naprosto strašného a hrůzného. Něco takového se přece v našich poměrech nestává,“ řekl Právu obhájce odsouzeného Davida Vaculíka Petr Kausta.

Studnička ale rozhodoval další sledované případy. Podle ČTK poslal na deset let do vězení muže obžalovaného ze znásilnění dvou malých dětí v Orlové. Letos udělil tresty třem dealerům drog, které poslal do vězení na dva roky, devět a deset let. Zabýval se i případem ženy z Českého Těšína, která podle státního zástupce podvedla více než stovku lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám