Hlavní obsah

Soud zrušil varnsdorfské rozhodnutí o měření radary

Právo, Aleš Pelikán

Loňské rozhodnutí radních Varnsdorfu o uzavření smlouvy se soukromou firmou, která bude zajišťovat měření rychlosti, v pátek Krajský soud v Ústí nad Labem zrušil.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Maření rychlosti (Ilustrační foto)

Článek

Dal tak za pravdu ministerstvu vnitra, které správní žalobu na město podalo. Podle soudu je nepřípustné, aby měření zajišťovala firma, která je zainteresována na výsledcích měření. Město už v mezidobí smlouvu s firmou zrušilo. Rozhodnutí soudu bude pravomocné po jeho písemném doručení. Město ho může napadnout jen kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu.

Město i přes kritiku uzavřelo v pořadí již třetí smlouvu s firmou Water Solar Technology (WST) provozující radary loni na jaře. Ministerstvo poté podalo dozorovou žalobu, jednání města bylo podle něj v rozporu se zákonem. Firma byla na měření hmotně zainteresována, čím víc lidí překročilo rychlost, tím větší odměnu získala.

Soud rozhoduje o žalobě na Varnsdorf kvůli radarům

Krimi

„Usnesení rady města Varnsdorfu se pro nezákonnost zrušuje,“ vynesla verdikt předsedkyně senátu Markéta Lehká s tím, že soud po analýze dospěl k závěru, že usnesení rady města porušuje znění silničního zákona. „Za jistých podmínek mohou třetí osoby provádět měření, ale nikoliv v případě, kdy finančně participují na výsledcích měření,“ uvedla Lehká.

Měření rychlosti ve Varnsdorfu loni rozdělilo veřejnost. Zatímco jedni si pochvalovali, že se zklidnila doprava na hlavním tahu na Německo v části Studánka, další poukazovali, že takto provádět měření není možné. Měření začala prošetřovat loni policie, na konci roku pak obvinila pět lidí včetně tehdejšího starosty za ANO Stanislava Horáčka. Ten zhruba dva měsíce předtím Právu řekl, že město do té doby vybralo na pokutách zhruba 90 milionů korun, z toho asi 37 milionů korun platilo firmě náklady. Po obvinění kvůli radarům město smlouvu loni v prosinci zrušilo a měřit se ve Varnsdorfu přestalo.

Policie už dříve uvedla, že firma WST neoprávněně získala 23,4 milionu korun z provozu radarů. Podle soudkyně není vyloučeno, že bude město muset vracet peníze za pokuty. „Ale to nebylo předmětem dnešního jednání,“ doplnila.

Kauza radarů ve Varnsdorfu: policie zabavila obviněným majetek za miliony

Krimi

S žádostí o prošetření radarového měření se na policii v minulosti obrátila zastupitelka Lenka Lanková (Republika pro Varnsdorf). „Měla jsem pocit, že smlouvy, které byly podepsané městem a firmou Water Solar Technology, byly nezákonné. S rozhodnutím soudu jsem maximálně spokojená, v tu chvíli mi to vlilo slzy do očí, protože to jsou skoro dva roky práce,“ řekla po skončení soudního jednání Lanková. „Věřím, že trestní soud, který bude pokračovat možná na podzim, toto zohlední,“ doplnila.

Po vypovězení smlouvy na konci roku město žádnou další neuzavřelo, i když uvádělo, že chce rychlost měřit dál, ale jiným způsobem. Zastupitelé na konci května rozhodli, že radary v části města Studánka a na dalších osmi místech zatím nebudou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám