Hlavní obsah

Soud zrušil traktoristovi pokutu za srážku s policisty. Musí se zkoumat i vina jejich řidiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Tachovský okresní soud se bude muset znovu zabývat dopravní nehodou, při které v říjnu 2019 doslova vletělo policejní auto do traktoru. Jeho rozhodnutí z loňského listopadu, kterým za srážku potrestal řidiče traktoru Jaroslava Jurčíka pokutou 20 tisíc korun, zrušil v úterý v odvolacím řízení Krajský soud v Plzni.

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda policejního auta na TachovskuVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle předsedy odvolacího senátu Davida Protivy má rozsudek okresního soudu takové vady, že nemůže obstát. Jde zejména o podíl viny řidiče policejního vozidla.

Ke karambolu došlo na výjezdu z obce Holostřevy. Jurčík tam tehdy odbočoval vlevo ze silnice na polní cestu. Manévr zahájil v okamžiku, kdy ho začala předjíždět policejní octavie jedoucí na majáky, která pronásledovala podezřelé vozidlo. Znalci spočítali, že do traktoru narazila v rychlosti okolo 120km/h. Zemědělský stroj rozpůlila.

Podle závěru okresního soudu měl Jurčík dostatek času, aby při dostatečném věnování se dopravní situaci mohl zareagovat a srážku s policisty odvrátit. Druhým dechem ale dodal, že spoluvinu na nehodě nese i řidič policejního vozidla, který přes vysokou rychlost nedbal potřebné opatrnosti.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Traktorista Jaroslav Jurčík před odvolacím soudem

Podle Protivy ale ve svém rozsudku okresní soud vůbec neuvádí, do jaké míry se řidič policejního vozu na nehodě podílel.

„Vůbec nevzal v potaz, jaká byla v době nehody viditelnost, jaký tvar tam má komunikace nebo že v místě před střetem byla plná čára. Nepřihlédl ani k roční době, kdy se na počátku října předpokládá zvýšený pohyb zemědělských strojů na vesnicích. Je zapotřebí vyhodnotit, zda k těmto okolnostem byla rychlost řidiče policejního vozu přiměřená,“ vysvětlil Protiva.

Za srážku s traktorem může i policista. Při jízdě se zapnutými majáky nebyl opatrný

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám