Hlavní obsah

Soudní ping-pong: Olomouc a Brno se přou kvůli ženě souzené za přípravu vraždy manžela

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ pokusu o vraždu bohatého podnikatele, jehož smrt měla zosnovat mladší manželka s ještě mladším milencem, je jako vystřižený z červené knihovny. Psycholožka Eva Grycová je už téměř dva a půl roku ve vazbě, stejně jako její bývalý milenec Josef Kopriva.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Josef Kopriva a Eva Grycová u soudu

Článek

Žena by ráda na svobodu, což opakovaně odmítl brněnský krajský soud. Jenže kvůli tomu se dostal do ostrého sporu s Vrchním soudem v Olomouci. K činu došlo v listopadu 2017. Kopriva měl vylákat oběť do lomu nad Brnem, kde muže strčil ze srázu. Jenže napadenému se podařilo zachytit na skalním výstupku a útok přežil.

Kopriva policistům řekl, že ho k útoku navedla Grycová, za smrt manžela mu prý slíbila několik desítek milionů korun. Žena celou dobu jakoukoli vinu odmítala a dokazovala, že by smrtí manžela nezískala žádný prospěch. Manželku hned od začátku podporoval i napadený podnikatel.

Žena souzená za návod k vraždě manžela: Je to justiční omyl

Krimi

Grycová se hájila, že proti ní není žádný důkaz kromě výpovědi zhrzeného milence. Krajský soud v Brně jí ale neuvěřil a dvojici shodně potrestal 16 roky vězení. Vrchní soud v Olomouci však vyhověl odvolání, trest zrušil a nařídil případ znovu otevřít.

Chce z vazby

Krátce poté se ale oba soudy dostaly do ostrého sporu. Grycová totiž požádala o propuštění z vazby, což brněnský soud odmítl. Vrchní jeho rozhodnutí zrušil, ale brněnský soud rozhodl opět stejně. Z případu se stal nechvalně známý soudní ping-pong. Olomouckým soudcům se nelíbilo, že brněnští opakovaně nerespektovali jejich názor, za jakých podmínek by žena mohla jít z vazby.

Grycová marně nabízela takřka všechny možnosti nahrazující vazbu. Brněnský soud nepřijal záruku rodiny, vysokého církevního hodnostáře, odmítl i manželovu nabídku na složení kauce ve výši osmi milionů korun, stejně jako záruku v podobě odevzdání dokladů a používání elektronického náramku.

„Soud tvrdí, že mám k dispozici desítky milionů, ale v době zadržení jsem měla na účtu dva miliony, to už jsem dala za obhajobu. Manžela soud nálepkuje jako někoho, kdo mi chce pomáhat utíkat před zákonem. Mám nemocné prarodiče, zdržují se zde rodiče, sourozenci, syn a manžel. Je tedy vyloučeno, že bych měla v plánu uprchnout a skrývat se,“ stěžovala si Grycová olomouckému soudu.

Kauza vražedného útoku na krále erotického průmyslu se vrací ke krajskému soudu

Krimi

„Krajský soud zcela ignoruje, že z podnětu odvolání klientky byl odsuzující rozsudek zrušen vrchním soudem ne pro nějaké formální pochybení, ale proto, že o vině a budoucím trestu existují podstatné pochybnosti,“ zdůraznil ženin advokát Tomáš Sokol.

Vrchní soud: Soudci z Brna revidují zákony, nepřípustné

Vrchní soud stížnost uznal s tím, že brněnská justice bere v potaz jen skutečnosti v neprospěch obžalované, opačné důkazy pak ignoruje.

„Skutečnosti, které mají vylučovat možnost nahradit vazbu, pak mnohdy koncipuje způsobem, který odporuje zákonu i rozhodovací praxi. Soud mimo jiné tvrdí, že nahrazení vazby elektronickým náramkem nepřichází v úvahu, neboť jde o zařízení z lidského těla snadno odstranitelné, uložení omezení spočívajícího v zákazu vycestování je ze své podstaty nedostatečné a podobně. Takové konstrukce je však třeba důrazně odmítnout, protože fakticky revidují vůli zákonodárce,“ kritizovali olomoučtí soudci.

„Krajský soud se opakovaně postavil proti závaznému názoru, který vrchní soud vyslovil ve svých posledních dvou rozhodnutích o vazbě obžalované. Takový postup není přípustný,“ dodali olomoučtí soudci, když vraceli případ zpět do Brna.

Brněnský soud ale rozhodl opět zcela stejně a ženu ve vazbě ponechal. Proti tomu opět směřovala stížnost, které podle informací Práva už vrchní soud vyhověl a míček soudního ping-pongu je tak opět na brněnské straně stolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám