Hlavní obsah

Soud zprostil pečovatelky z ostravské Slunečnice obžaloby z týrání seniorek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvě pečovatelky ostravského domova Slunečnice obžalované z šikany a týrání klientek zprostil ve středu Okresní soud v Ostravě obžaloby. Monika Horáčková a Šárka Šustková byly souzeny kvůli týrání svěřené osoby. Obě ženy vinu od počátku popíraly. Podle soudu nešlo o trestný čin.

Foto: Aleš Honus

Zleva Monika Horáčková, obhájkyně a Šárka Šustková u soudu.

Článek

Případ se před soudem projednával jeden a půl roku, policie se ale děním ve Slunečnici začala zabývat už v roce 2019 zejména na základě svědectví bývalé zaměstnankyně Gabriely Lhoťanové, která veřejně poukázala na údajně špatné chování personálu vůči klientkám. Svědkyně loni spáchala sebevraždu, její výpověď ale potvrdilo svědectví některých klientek domova, které policie vyslechla. Některá svědectví byla i zveřejněna díky investigativní sérii portálu Seznam Zprávy.

Obě ošetřovatelky vinu od počátku popíraly. Připustily jen to, že mohly na klientky působit přísněji, odmítly ale, že by ženy strádaly. „Nic z toho, co je v obžalobě, jsem neudělala,“ řekla Šustková.

Foto: Aleš Honus

Šárka Šustková u soudu.

Týrání se měly ženy podle tvrzení obžaloby dopustit nejméně na dvanácti klientkách domova. Šlo o osoby velmi pokročilého věku, rozsudku se podle státní zástupkyně dožila jen jedna z nich.

„Vina obou obžalovaných je jednoznačně prokázaná. Vůči osobám, které ve Slunečnici trávily poslední etapu života, se chovaly obzvláště necitlivě,“ tvrdila státní zástupkyně ve své závěrečné řeči. „Obě obžalované si byly vědomy, že klientky mají sníženou možnost se vůči takovému jednání vymezit. Ke svému hrubému jednání si cíleně vybíraly osoby vysokého věku, za kterými nikdo nechodil, které byly dementní a které neměly možnost se vůči situaci adekvátně vymezit,“ uvedla s tím, že vedení domova celou situaci přehlíželo a nereagovalo ani na občasné stížnosti.

Foto: Aleš Honus

Monika Horáčková.

„Ženy z důvodu zlého nakládání ze strany obou obviněných strádaly, byly jim odpírány tekutiny, neměly čas na konzumaci jídla a byla zanedbávána péče o jejich osobní hygienu,“ dodala žalobkyně, která ženám navrhla podmíněný a peněžitý trest.

Nic z uvedeného se ale u soudu neprokázalo. Soudkyně Marie Ožanová v odůvodnění rozsudku uvedla, že soud vycházel nejenom z výpovědí, které svědčily proti obžalovaným, ale z celé řady dalších tvrzení a důkazů, které byly velmi rozporuplné.

„Nelze bez dalšího vycházet jen z výpovědí svědků, kteří měli s obžalovanými osobní problémy,“ řekla soudkyně mimo jiné. Doplnila také, že praktiky, které popisovala korunní svědkyně, nepotvrdili ani rodinní příslušníci klientek, kterým by se ženy nejspíš se vším svěřily.

Ošetřovatelky domova seniorů Slunečnice policie obvinila z týrání

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám