Hlavní obsah

Ošetřovatelky domova seniorů Slunečnice policie obvinila z týrání

Ostrava

Policie obvinila dvě bývalé ošetřovatelky domova pro seniory Slunečnice v Ostravě-Porubě z týrání klientů. Uvedl to ve čtvrtek server Seznam.cz. Loni server zveřejnil několik reportáží, v nichž uvedl, že část zaměstnanců domova ponižovala klienty.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na základě reportáží se policie začala situací v zařízení zajímat. Změna v přístupu policie nastala podle serveru před několika týdny. „Ve věci podezření ze zločinu týrání svěřené osoby vztahující se k ostravskému zařízení lze aktuálně sdělit, že vyvstaly nové skutečnosti a kriminalisté v současné době realizují úkony trestního řízení," uvedla pro server mluvčí policie Soňa Štětínská.

Podle informací Seznam Zpráv jsou trestně stíhány dvě pečovatelky, které působily ve Slunečnici a jejichž chování zmapovala právě série reportáží Ve stínu Slunečnice.

„Bylo zahájeno trestní stíhání dvou osob pro zločin týrání svěřené osoby," uvedla ostravská žalobkyně Jana Feberová, která nad případem dohlíží. Podle ní je vyšetřování na začátku.

Kdo by se s noblesou staral o dementní pokálené starce? Lídr ČSSD Kajnar vysvětluje sociální politiku

Domácí

Obviněné osoby byly už podle žalobkyně vyslechnuty a vyšetřování pokračuje mimo jiné výslechy svědků. „V tuto chvíli nebudeme zveřejňovat další informace o probíhajícím trestním řízení," dodala.

Seznam.cz zveřejnil sérii reportáží, podle nichž část personálu ke klientům městského zařízení přistupovala nevhodně, vulgárně a ponižujícím způsobem. Reportáž vychází i z výpovědi někdejší pečovatelky Gabriely Lhoťanové, která mluvila o nevhodném a vulgárním chování části zaměstnanců ke klientům domova. Podle ní jsou staří lidé v domově uráženi a ponižováni.

Primátorův náměstek Zbyněk Pražák už dříve řekl, že nikdy nelze vyloučit, že by se v jednotlivých případech mohl personál zachovat chybně a nevhodně. Odmítl ale, že by šlo o plošný a systémový problém. Řekl, že provedená kontrola z magistrátního odboru sociálních věcí žádné závady nenalezla.

Šéf ČSSD Hamáček Kajnarovo svérázné vysvětlení sociální politiky chápe

Domácí

Na stranu ošetřovatelek se loni v listopadu postavil bývalý primátor Ostravy Petr Kajnar. „Kolik je asi v Česku lidí, kteří budou s noblesou Ladislava Špačka, srdcem matky Terezy a za minimální mzdu utírat pokálené, dementní starce a stařeny, které jejich děti odložily do starobince, protože si musí užít života?“ ptal se na Facebooku v reakci na informace Seznam Zpráv.

Upozornil rovněž, že věk pracovnic v domovech je často přes padesát let a samy trpí zdravotními problémy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám