Hlavní obsah

Soud zprostil obchodníka s LTO obžaloby z přípravy vražd

Právo, ČTK, alf
Zlín
Aktualizováno

Krajský soud ve Zlíně ve čtvrtek zprostil Jiřího Večeře obžaloby z organizování dvou vražd z roku 1995. Státní zástupkyně pro něj navrhovala doživotí. Podle soudu ale nebylo bez pochybností prokázáno, že skutek spáchal. Večeř si odpykává trest za podíl na dvou vraždách jiných podnikatelů zapletených do obchodů s LTO a za přípravu vraždy novináře, který o LTO psal.

Večeřův obhájce Jiří RafajVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Máme zde celou řadu důkazů, výpovědi svědků a listinné důkazy. Chybí zde ale jediný přímý důkaz, který by dokazoval jakoukoliv účast obžalovaného na tomto skutku. Svědkové vypovídali jen o tom, že něco slyšeli. Proč bychom těmto svědkům měli věřit? Oni teď tvrdí, že se jim svěřil, obžalovaný ale říká, že to není pravda. Pouze to, že jich bylo víc a on je jediný, to k uvěření nestačí,“ sdělil v odůvodnění předseda senátu Jiří Dufek.

Většina svědků měla podle předsedy senátu k Večeřovi negativní až nepřátelské vztahy. „U jejich výpovědí máme pochybnosti. Mají zájem, aby se určitým způsobem kauza vyvíjela,“ poznamenal předseda senátu s tím, že zde chybí uzavřený řetězec byť jen nepřímých důkazů.

Nový trend vyšetřovatelů?

„Důkazní situace je velmi obdobná okamžiku, kdy byla věc před mnoha lety odložena,“ podotkl Dufek a poukázal na jeden nový trend ve vyšetřování. „Máme zde jeden fenomén poslední doby. V případech, které se nedaří objasnit, se objevují svědkové z řad vězňů, že se jim obžalovaní svěřili. Takto to je pravidlem, běžným postupem. Nutí to k zamyšlení, jak je možné, že se těmto zpovídá pachatel, že skutek spáchal. Soudu se tento fenomén příliš nelíbí,“ dodal předseda senátu.

Dnes třiapadesátiletý Večeř měl jako jeden z obchodníků s LTO podle obžaloby zorganizovat likvidaci zlínského podnikatele a dalšího obchodníka s LTO Miroslava Kovaříka.

Podle žalobců zajistil další osoby, nástražný výbušný systém a dal pokyn k jeho zavraždění. Kovaříka v květnu 1995 trhavina umístěná v autě pod sedadlem vážně zranila. Cestou do nemocnice zemřel. Při explozi vedle něj seděla jeho tehdy sedmnáctiletá dcera. Přežila jen zázrakem.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný Jiří Večeř tvrdí, že s projednávanými vraždami kolem lehkých topných olejů nemá nic společného.

Večeř tvrdí, že se na činu nepodílel a že šlo o vyřizování účtů mezi dvěma větvemi obchodníků s LTO.

Druhou jemu připisovanou vraždou je případ zastřeleného podnikatele Františka Blažíčka. Toho měl nechat Večeř usmrtit střelbou přes ulici do okna Blažíčkova domu. Blažíček byl spojován s půjčkami peněz na vysoký úrok. Večeř řekl, že oběť neznal.

Obžalovaný byl již dříve odsouzen na 14 let za organizaci vraždy zlínského podnikatele Marka Lehkého a dalšího obchodníka s oleji Lubomíra Holého i za přípravu vraždy novináře. Nyní mu hrozilo podle starého trestního zákona až 15 let vězení nebo i výjimečný trest, tedy až 25 let nebo doživotí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám