Hlavní obsah

Soud zmírnil doživotí vrahům ze střelnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský vrchní soud v úterý zmírnil tresty dvěma mladým vrahům, kteří před dvěma lety ze zištných důvodů zastřelili majitele střelnice v Mariánských Lázních a stejně se zbavili i 25leté mistryně republiky ve střelbě Petry Keilové, která je přistihla. Místo původně uděleného doživotí stráví ve vězení 23 a 20 let.

Foto: Pavel Mára

Klára Issová a Jiří Langmajer ztvární hlavní role v premiérové hře Richard III. v režii Martina Huby.

Článek

Vrchní soud se podle předsedkyně senátu Jaroslavy Maternové plně ztotožnil se závěry soudců nižší instance ohledně viny obou obžalovaných, nikoliv však ohledně trestu.

"Nelze s čistým svědomím uzavřít, že by bylo v jejich případě nutno aplikovat sankci nejpřísnější," prohlásila Maternová. Senát podle ní přihlédl zejména k věku obžalovaných a nepřitakal závěru znalce-psychologa, který označil možnost jejich převýchovy za prakticky nulovou.

"Jde o závěr tak kategorický, že jsme se s tím ve své praxi ještě nesetkali," poznamenala soudkyně. Závěr znalce podle ní vlastně popírá výchovnou stránku trestu.

Masakr na střelnici

Pětadvacetiletý Tomáš Kilhof a o dva roky mladší Pavel Novák podle verdiktu potřebovali zbraně a peníze na další trestnou činnost, kterou plánovali. Vybrali si proto střelnici, kam v červnu 2001 vtrhli. Na 52letého majitele Pavla Pátka tehdy vypálili šestnáct ran a poté se třemi výstřely zbavili nepohodlné svědkyně, která se na místě v osudný moment také objevila. Ze střelnice si odnesli deset pistolí za zhruba 100 000 korun a 200 000 korun v hotovosti.

Mladíci v době činu vykonávali základní vojenskou službu. Policie u nich po zadržení nenašla vražednou zbraň ani peníze. Podle klíčového svědectví bývalého vojáka, který s nimi sloužil v jednom útvaru, mu Novák o střelbě vyprávěl a popsal detaily, které mohl vědět jenom vrah. Na Kilhofa zase ukazovala pachová stopa zachycená na místě činu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám