Hlavní obsah

Soud zmařil šťáru u advokáta. Kvůli formalitě

Patrik Biskup, Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plný pytel důkazního materiálu zajistili detektivové během domovní prohlídky u advokáta z Domažlicka, kterého vyšetřují pro podezření z nekalých praktik. Jenže nakonec jim to nebylo nic platné. Kvůli jednomu chybějícímu protokolu musely být podle informací Práva všechny zajištěné věci vráceny advokátovi ještě předtím, než se s nimi vyšetřovatelé mohli seznámit a použít je pro trestní řízení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Chybu soudu už nelze napravit a policisté tak definitivně ztratili šanci důležité dokumenty znovu získat.

Pravidla pro domovní prohlídku u advokáta jsou specifická. Ze zákona u ní musí být přítomný zástupce advokátní komory, který se na místě seznámí s obsahem zajištěných materiálů a rozhodne, zda s nimi policie může dál pracovat. Pokud dojde k závěru, že zahrnují skutečnosti, na které se vztahuje povinnost mlčenlivosti advokáta, souhlas k tomu nedá.

Jedno lejstro 

O jejich vydání orgánům činným v trestním řízení pak ve veřejném jednání rozhoduje soud vyšší instance na návrh soudu, který povoloval domovní prohlídku. Do té doby musí být všechen zajištěný materiál zapečetěn a uložen v prostorách advokátní komory.

Desítky ran nožem i sekerou. Ústavní soud potvrdil muži 30 let za dvojnásobnou vraždu

Krimi

Tak to také bylo v případě domažlického advokáta. Jak Právo zjistilo, zelenou k prohledání jeho bytu a kanceláře dal Okresní soud v Tachově. Protože zástupce advokátní komory příslušný souhlas nedal, měl o vydání zajištěných dokumentů rozhodovat Krajský soud v Plzni.

Krajský soud v Plzni ale vůbec nenařídil jednání a rovnou návrh okresního soudu zamítl.

Vše ztroskotalo na jednom chybějícím lejstru. V návrhu okresního soudu totiž chyběl protokol o domovní prohlídce, který trestní řád jako součást návrhu výslovně vyžaduje.

Primář a smrt dítěte: rozsudek zrušen

Krimi

„Krajský soud nedal souhlas s vydáním zajištěných materiálů orgánům činným v trestním řízení z důvodu absence formálních náležitostí v návrhu, který podal okresní soud,“ potvrdila mluvčí krajského soudu Jana Durná s tím, že rozhodnutí je definitivní.

Opětovné podání návrhu, který by soud doplnil o chybějící náležitosti, už totiž trestní řád nepovoluje. Mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková potvrdila, že za této situace musí být zajištěný materiál vrácen advokátovi zpět. Jak dalece neúspěšnou domovní prohlídkou zkomplikuje vyšetřování, policie nechtěla komentovat.

Její mluvčí Ivana Jelínková pouze uvedla, že v případu jsou zahájeny úkony trestního řízení pro majetkovou trestnou činnost. Právo zjistilo, že advokát údajně využíval pro svoji potřebu peníze, které mu klienti svěřili do úschovy.

Ušili to na mě. Vychovatel před soudem odmítl obžalobu ze zneužívání dětí

Krimi

„Peníze neměl uložené na účtech k tomu určených, ale točil je přes svoje soukromé konto,“ sdělil Právu zdroj, který zná detaily případu.

Podle předpisů musí mít advokát peníze od klienta uloženy na samostatném účtu označeném jako advokátní úschovna, který nesmí být úročený a na kterém mohou být vždy finanční prostředky pouze z jednoho obchodního případu.

Reklama

Výběr článků

Načítám