Hlavní obsah

Soud zkonfiskoval řidiči vozidlo za víkendovou jízdu v protisměru po D5

– Tachov

V sobotu jel opilý v protisměru po dálnici D5 a v pondělí už nad ním tachovský okresní soud vynesl ortel. Kromě tříleté podmínky a stejně dlouhého zákazu řízení motorových vozidel přišel 49letý Polák také o své vozidlo Audi A4 v hodnotě více než sto tisíc korun, které mu soud zkonfiskoval jako součást trestu za obecné ohrožení.

Záběry jízdy v protisměru. Soud polskému řidiči vůz zkonfiskovalVideo: Policie ČR

 
Článek

„Schválila jsem dohodu o vině a trestu, kterou provinilý řidič uzavřel se státní zástupkyní,“ řekla Právu soudkyně Michaela Řezníčková.

Cizinec ujel v protisměru 11 kilometrů, než si uvědomil chybu a otočil se. Policie ho zadržela na odpočívadle ve Svaté Kateřině na Tachovsku. Nadýchal přes 4 promile alkoholu a na sedadle spolujezdce měl ještě nedopitou láhev vodky.

Po D5 jelo auto v protisměru, řidič měl v krvi přes čtyři promile alkoholu

Krimi

„Z kamerových záznamů je patrné, že během jízdy v protisměru ohrozil nejméně dvě vozidla, jejichž řidiči museli rychle uhnout,“ uvedla soudkyně. Podle ní si cizinec při výslechu sypal popel na hlavu. „Tvrdil, že měl rozlučku s kamarády v práci v Německu a pak sedl do auta s tím, že pojede domů. Do Čech vůbec nechtěl, ale jak prý byl dezorientovaný, tak se někde zamotal a pak s hrůzou zjistil, že jede v protisměru na naší dálnici,“ pokračovala Řezníčková.

Policie chtěla na D5 zastavit motorkáře. Ten se otočil do protisměru a zemřel

Krimi

Při rozhodování o trestu soudkyně zohlednila především to, že má obviněný ve své zemi čistý rejstřík a že nezpůsobil žádný závažný následek. „Byl ohrožen sazbou od tří do osmi let vězení. Největším trestem pro něj bude propadnutí vozidla, které stále ještě splácí. Pro české daňové poplatníky je to nejrozumnější řešení, než abychom ho tady drželi na naše náklady,“ dodala Řezníčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám