Hlavní obsah

Soud zatrhl Rathovi přesun do mírnějšího typu věznice

Právo, ČTK, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice
Aktualizováno

Teplický soud ve čtvrtek zamítl návrh bývalého hejtmana a ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha, aby byl přeřazen k výkonu trestu do oddělení s nižším stupněm zabezpečení. Rath, který dostal sedm let za korupci, nastoupil loni v říjnu do vazební věznice v Teplicích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath

Článek

Rathův obhájce Roman Jelínek uvedl, že s klientem zváží podání ústavní stížnosti. Jedním z důvodů, proč žádal o přeřazení, podle advokáta bylo, že by rád pracoval jako lékař nebo zdravotník, což nyní nemůže. Rath se veřejného zasedání nezúčastnil.

Rozhodnutí o umístění Ratha, někdejšího středočeského hejtmana či ministra zdravotnictví, do vysokého stupně zabezpečení učinil ředitel věznice na základě doporučení odborné komise.

„Návrhu odsouzeného nelze vyhovět. Soud dospěl k závěru, že nyní nejsou dány skutečnosti k přeřazení,“ zdůvodnila verdikt předsedkyně senátu Lucie Yakut.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Teplický soud řešil režim vězení Davida Ratha (vpravo Rathův advokát Roman Jelínek)

Návrh na přeložení do oddělení s nižším stupněm zabezpečení podal Rath 25. listopadu. Obhájce v předneseném návrhu zdůraznil, že při rozhodování o zařazení do konkrétního typu věznice nelze hodnotit pouze délku trestu.

Rath nebyl doposud soudně trestán, nebyl odsouzen za násilný trestný čin a během osmnáctiměsíční vazby nebyl nikdy kázeňsky trestán, naopak několikrát byl kázeňsky odměněn.

Benešová prověří podmínky Rathova věznění

Domácí

Po propuštění z vazby byl Rath trestně stíhán na svobodě, nijak se nepokoušel skrývat, nic podle obhájce nenasvědčuje tomu, že by se snažil utéci. Do výkonu trestu nastoupil řádně v říjnu.

Státní zástupce Pavel Norek v závěrečném návrhu opakovaně poukazoval na to, že byl Rath odsouzen za vysoce společensky škodlivé jednání. „Vrchní soud v Praze hovořil o předem připraveném, dohodnutém, ziskuchtivém jednání sahajícím do nejvyšších pater samosprávy,“ uvedl.

Žalobce v kauze Rath: Metrostav by neměl dělat veřejné zakázky deset let

Krimi

Generální ředitelství vězeňské služby v minulých dnech změnilo status teplické věznice. Nově jde o vězení s vysokým stupněm zabezpečení.

Pobytem Ratha v teplické věznici se rovněž dříve zabývalo krajské státní zastupitelství. Dozorová prověrka v teplické vazební věznici loni v listopadu zjistila porušení pravidel pro odsouzené při nošení vlastního oblečení a zákona, podle nichž mají odsouzení ve vězení stejná práva. Odhalila i pochybení v umístění vězně.

Rathovi zabavili zdravotní matraci

Domácí

Rath měl vzhledem k délce trestu skončit ve věznici s ostrahou s takzvaným vysokým stupněm zabezpečení, jenže si vybral Teplice, navzdory tomu, že v té době měla tamní věznice pouze střední režim. Soud mu přitom jako nástupní žalář určil pražskou Ruzyni.

Reklama

Související články

Rathovi zabavili zdravotní matraci

Odsouzený někdejší středočeský hejtman David Rath přišel o svou zdravotní matraci, o kterou si požádal v rámci výkonu sedmiletého trestu ve věznici...

Výběr článků

Načítám