Hlavní obsah

Kauza Walderode nekončí, restituentka podává ústavní stížnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třicetiletá restituční kauza Walderode středečním rozsudkem brněnského Nejvyššího soudu (NS) nekončí. Soud vzal šlechtickému rodu právo se domáhat miliardového jmění včetně renesančního skvostu Turnovska, zámku Hrubý Rohozec.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Hrubý Rohozec

Článek

Restituentka, vídeňská právnička Johanna Kammerlanderová podává proti verdiktu NS, který nepřipouští opravné prostředky, stížnost k Ústavnímu soudu. Spor tak může trvat minimálně dalších pět let, ne-li desetiletí.

Walderodovy restituce se tak zřejmě stanou nejdéle projednávaným případem české justice, jehož konce se někteří z aktérů nemusejí vzhledem k pokročilému věku dožít.

Nejvyšší soud vrátil restituční případ Walderode semilskému soudu

Domácí

„Napadneme to a využijeme všech právních prostředků. Podáváme ústavní stížnost,“ konstatoval právní zástupce vdovy po Karlu des Fours Walderodovi (1904-2000) Roman Heyduk. Ten je zplnomocněný k tomu, aby rozporoval všechny budoucí rozsudky respektující poslední výrok NS, který se opírá o neoprávněnosti šlechtického rodu požadovat panství zkonfiskované na základě dekretů prezidenta Edwarda Beneše.

Rozhodnutí NS je pro nižší soudy, jež budou o případu znovu rozhodovat, závazné.

Foto: David Taneček, ČTK

Vdova po Karlovi des Fours Walderode Johanna Kammerlanderová

Kauza začne od nuly

Kauza se tak vrací zpět soudu v Semilech, jenž spolu s královéhradeckým krajským soudem označil Karla des Fours Walderode za osobu oprávněnou restituovat. Proti tomu se dovoláním u NS bránilo město Turnov, Lesy ČR, Státní pozemkový úřad a Národní památkový ústav, jimž restituce zabraňují tři desetiletí nakládat s majetkem požadovaným Walderody.

Kauza Walderode nekončí, Turnov majetek vydat nechce

Domácí

„Vítězství má příchuť Pyrrhova, jelikož soudy potrvají ještě řadu let. Pozemky zatížené restitucemi brání rozvoji průmyslové zóny, výstavbě a dotacím, které nemůžeme čerpat,“ přiblížil starosta Turnova Tomáš Hocke (nezávislý). Otazník dál visí také nad neodkladnými opravami doposud státního zámku Hrubý Rohozec.

Mimosoudní dohody znovu ve hře

Nedohlednost konce Walderodových restitucí vrací do hry osvědčený prostředek, jak pomocí mimosoudní dohody zbavit nemovitosti břemene restitucí a restituentce pomoci platit soudní výlohy. Majitelé, kteří doposud nemohou s majetkem volně nakládat, dědičce zaplatí dohodnutou sumu, načež ona stáhne žalobu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Johanna Kammerlanderová a Roman Heyduk (uprostřed) u semilského soudu.

„Říkejme tomu odstupné. Poslední roky se to odmítalo, protože jsme si mysleli, že konec sporu, který se vyvíjel v náš prospěch, je v dohledu. Doktorka Kammerlanderová je ročník 1947, takže tyto dohody opět nabývají na aktuálnosti. Klientka jakožto bývalá advokátka nepotřebuje peníze. Jde jí hlavně o očištění manžela z nařčení ze sympatií k nacismu. Zároveň ale nemá důvod tyto mimosoudní dohody odmítat,“ přiznal Heyduk.

Způsob výhodný pro obě strany sporu v nedávné minulosti využila řada soukromníků, jimž restituce komplikovaly podnikání. „Státní správa a samospráva si něco takového dovolit nemůže. Nezbývá než čekat na konec restitučního sporu,“ podotkl starosta Turnova Hocke.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám