Hlavní obsah

Soud začal řešit kauzu muže z Haňovic, co zavraždil bratra

Právo, Petr Marek
Olomouc

Kauzu Ladislava Špundy (37) z Haňovic na Olomoucku, který čelí obžalobě z vraždy svého bratra Romana (35), začal ve čtvrtek projednávat senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě. Obžalovanému hrozí až 18 let za mřížemi.

Foto: Petr Marek, Právo

Ladislav Špunda u olomouckého krajského soudu.

Článek

Hrůzná událost se měla stát loni 26. října okolo 19.00 hodin v kuchyni rodinného domku v Haňovicích. Obžalovaný tam měl po předchozím požití alkoholických nápojů a vzájemné slovní i fyzické rozepři bratra bodnout kuchyňským nožem o délce čepele dvanáct centimetrů do levé strany krku. Rána byla hluboká jedenáct centimetrů, přičemž nůž mimo jiné přeťal krční tepnu. Roman Špunda na místě v důsledku vykrvácení zemřel.

Starší z bratrů sice svou vinu na smrti mladšího přiznal, odmítl však, že by měl v úmyslu vraždit. „Vrahem se necítím. Vůbec si neuvědomuji, že bych Romana bodl,“ řekl u KS Ladislav Špunda s tím, že vše začalo, když se jeho bratr vrátil opilý z hospody domů.

„Já jsem v té chvíli právě dopil půllitrovou láhev vodky, polovina mi v ní zbyla z včerejška, a chtěl jsem si jít do koupelny zakouřit. Jenže bratr křičel, že tady kouřit nebudu, vrhl se na mě, chytil mě pod krkem, a když jsem ho odstrčil, zaútočil na mě židlí. Dostal jsem strach a vzal na svou obranu, co bylo po ruce. Bohužel to byl nůž. On však dál útočil, počínal si jako nepříčetný. Pak najednou skončil pod radiátorem, kde zůstal ležet,“ vypověděl Ladislav Špunda.

„Myslel jsem, že si narazil hlavu. To už tam byla matka a křičela, ať zavolám záchranku. Později mi řekla, že jsem Romana bodnul, a že je mrtvý. Prý to říkali doktoři. Já však vůbec nevěděl, že jsem ho nožem tak smrtelně zasáhl. Když ležel, propleskával jsem ho, a viděl jsem, že na krku má dírečku, z níž mu teče krev. Myslel jsem si, že jde jen o škrábnutí,“ dodal Špunda.

Foto: Petr Marek, Právo

Ladislav Špunda u olomouckého krajského soudu.

Ten poté přiznal, že po činu si vzal láhev rumu a „šel se ven uklidnit“. Soužití s bratrem bylo podle něj divoké. „Když nepil, šlo to s ním. V opilosti však vyvolával konflikty a fyzicky mě napadal. Zhruba jednou za měsíc to řešila i policie. Já sám jsem si ale nikdy nezačal. Vždy jsem se jen bránil,“ tvrdil obžalovaný.

„Pro mě je největší trest, co se stalo s bratrem. Přijmu jakýkoliv, co mi dáte,“ reagoval následně Špunda na dotaz předsedy senátu ohledně výše trestu.

Jako svědci pak měli u KS vypovídat rodiče obou bratrů. Využili však svého práva a odmítli to, stejně jako v roli poškozených případnou náhradu škody. Jednání bude pokračovat v pátek, kdy by mohl padnout i rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám