Hlavní obsah

Soud začal řešit 150milionovou kauzu krácení daní, podnikatel Kočka vinu odmítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čtením více než padesátistránkové obžaloby zahájil pražský městský soud v pondělí projednávání skoro stopadesátimilionové kauzy údajného krácení daní, v níž figuruje 26 obžalovaných a čtyři firmy. Mezi nimi i pražský podnikatel Jan Kočka a jeho úklidová firma Prostor. Deseti obžalovaným hrozí až 10 let vězení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obžalovaný pražský podnikatel Jan Kočka (vlevo)

Článek

Skupina podle obžaloby v letech 2013 až 2018 založila více než 20 obchodních společností, část z nich ale nevykonávala žádnou reálnou činnost. Obžalovaní údajně fakturovali neexistující služby, například úklidové. Podle obžaloby tak zkrátili daň z přidané hodnoty o zhruba 76 milionů a daň z příjmu právnických osob o 68 milionů korun. Obžalovaní se zpovídají z trestných činů zkrácení daně a legalizace výnosů z trestné činnosti.

Pět obžalovaných už se státním zastupitelstvím uzavřelo dohodu o vině a trestu. Podnikatel Kočka ale obžalobu odmítl. „S obžalobou nesouhlasím,“ uvedl před zahájením hlavního líčení.

Státní zastupitelství podalo obžalobu na podnikatele Kočku kvůli krácení daní

Krimi

Soud v pondělí vyslechl ty obžalované, kteří uzavřeli dohodu o vině a trestu, na zbytek týdne je naplánovaný výslech ostatních obžalovaných.

„Vystavoval jsem fiktivní faktury, práce jsem nevykonával,“ přiznal bez okolků obžalovaný Jakub Apko. Podle jeho slov to šlo celkem jednoduše. Dostal prý od spoluobžalovaného Jiřího Černého objednávku, kde bylo datum, částka, v podstatě zadání, co má na fakturu vyplnit. „Peníze jsem v hotovosti vybral, nechal jsem si z nich čtyři procenta a zbytek jsem předal panu Černému,“ doplnil obžalovaný s tím, že mělo jít o úklidové práce. Peníze inkasoval od společnosti Prostor, a. s.

Ona čtyři procenta byla podle Apka provize za to, že vystavil fiktivní fakturu a vybral peníze. Za pět let si tak podle svého odhadu přišel asi na sto tisíc. „Lituji toho,“ uzavřel svou výpověď Apko.

„To, co tu přednesl pan Apko, je pouhá lež. Všechno, co řekl, nic z toho není pravda,“ komentoval Apkovu výpověď obžalovaný Černý, kterého k jednání přivedla policejní eskorta.

Kauza Kočka: Zadržení donutili podnikatele, aby přepsal firmu, tvrdí policie

Krimi

Obžalovaný podnikatel Kočka byl navíc loni obviněn také z vydírání a loupeže. „Trojice v půlce června vyhrožovala a následně fyzicky napadla poškozeného, kterého násilím nutila k převodu jeho firmy. Při odchodu mu jeden z mužů vyrval ze zdi bezpečnostní kameru, která celý incident natáčela,“ komentovala loni v létě policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Klan Kočků je zejména v Praze známý například dlouholetým pořádáním matějské pouti. Bratra obžalovaného Kočky Václava v roce 2008 zastřelil bývalý hoteliér Bohumír Ďuričko na křtu knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ďuričko byl za vraždu odsouzen k 12,5 roku vězení, z nichž si odseděl devět, než byl podmínečně propuštěn.

Syn Jana Kočky v roce 2018 způsobil pod vlivem alkoholu a drog dopravní nehodu, při níž na dálnici přejel do protisměru a čelně se srazil s nákladním vozem, jehož řidič zemřel, stejně jako Kočka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám