Hlavní obsah

Soud vzal do vazby dva obviněné v kauze Krejčíř

PRAHA

Soud vzal v sobotu do vazby dvojici mužů, kteří byli ve čtvrtek zadrženi jako další členové zločinného spolčení uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. Sdělila to mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Zadražilová. Oba muži jsou obviněni v souvislosti s kauzami Čepro a Celník.

Článek

"Soud vzal oba do vazby," řekla Zadražilová. Podle ní soud uznal všechny tři vazební důvody, na které upozornila státní zástupkyně, tedy obavu z útěku, z ovlivňování svědků i z pokračování v trestné činnosti.

Muži ze severní Moravy ve věku 31 a 45 let se podle policie jako členové zločinného spolčení podíleli na trestné činnosti směřující proti společnosti Čepro, která souvisí s uplatňováním neexistujících pohledávek ve výši zhruba tři miliardy korun. Po čtvrteční zatýkací akci Krejčíř televizi Nova řekl, že byli zadrženi Jaromír Rajda a Radko Nauš.

Hlavou zločinného spolčení o zatím deseti lidech je podle policie právě Krejčíř, který po červnovém útěku při domovní prohlídce své černošické vily žije na Seychelských ostrovech.

Vedle Krejčíře byl již dříve obviněn bývalý obchodní ředitel státní energetické společnosti Čepro Martin Pechan, Ivan Hricik a Aleš Zagora, kteří se starali o Krejčířovy firmy v Česku, Tomáš Pavlíček, který prý s Krejčířem studoval na vysoké škole, Aleš Kohoutek, bývalá zaměstnankyně Čepra Ivana Skopcová a Jaroslav Siuda, který je podle médií ekonomem Krejčířových firem. Kromě Krejčíře, Pechana a Skopcové jsou všichni ve vazbě.

Krejčířův údajný gang se podle policie pokusil od státu vylákat komplikovaným podvodem dvě miliardy korun. Skopcová, která měla v Čepru na starosti doručené zásilky, podle policie několikrát skryla obsílky od soudu, který řešil spor mezi Čeprem a Tukovým průmyslem o třímiliardový celní dluh. V Čepru o jednání soudu nikdo nevěděl, a proto k němu nikdo nechodil. Soud rozhodl v neprospěch Čepra a podniku hrozila exekuce, která však již zřejmě byla zažehnána.

Dvojice nyní obviněných mužů, podle Krejčíře Rajda a Nauš, měla údajně v souvislosti s plánovaným podvodem za úkol najít správné lidi, kteří se o nedoručení soudních zásilek do Čepra postarají. Podle zdroje ČTK našli Kohoutka, který pak kvůli odcizení zásilek oslovil Skopcovou.

Reklama

Související články

Na Krejčíře speciální tým

Policejní prezident Vladislav Husák v úterý vydal rozkaz ke zřízení speciálního týmu, který má vyšetřit okolnosti útěku Radovana Krejčíře. Tým bude tvořit...

Výběr článků

Načítám