Hlavní obsah

Policisté zatkli v kauze Krejčíř další dva muže

Právo, David Hluštík
PRAHA

Detektivové z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality v noci na čtvrtek zatkli v Opavě dva muže ve věku 31 a 45 let podezřelé z účasti na zločinném spolčení uprchlého Radovana Krejčíře. Muže hned obvinili v souvislosti s kauzami Čepro a Celník.

Článek

"Jako členové zločinného spolčení se měli obvinění podílet na trestné činnosti směřující proti společnosti Čepro a.s. v souvislosti s uplatňováním neexistujících pohledávek ve výši cca 3 miliardy korun," uvedl mluvčí policejního prezidia Pavel Hanták.

Oba obvinění skončili v policejní cele. Státní zástupce nyní podá návrh na jejich vzetí do vazby. Oběma hrozí až deset let za mřížemi.

Vedle Krejčíře, který uprchal na Seychely, byl v kauze už obviněn bývalý obchodní ředitel Čepra Martin Pechan, Ivan Hricik a Aleš Zagora. Ti zajišťovali chod krejčířových firem. Jména nových dvou obviněných policie neuvedla, podle zdroje ČTK je ale jeden z nich bratrem stíhaného Ivana Hricika.

Diskreditace jako zbraň

Vyšetřovatelé navíc získali signály o ohrožení policistů a žalobců, kteří mají na starost Krejčířovu kauzu. Varovné signály z podsvětí hovoří podle ministerstva vnitra o tom, že státní úředníci by se mohli stát terčem násilných útoků nebo profesní a osobní diskreditace.

"Nějaké operativní informace existují. Je možné, že by k něčemu mohlo dojít. Informace ale nejsou stoprocentní," řekl Právu náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně. Podle něj se policii poznatky navíc začínají potvrzovat cílenou diskreditací státních zástupců a policie.

Krejčíř se o diskreditaci konkrétních osob v Česku už pokusil. Prostřednictvím médií osočil například státního zástupce Jaroslava Dolejšího, že mu měl napomáhat při útěku z černošické vily. Šetření ale jeho slova vyvrátilo. Podobného druhu je zřejmě podle všeho i Krejčířova další konstrukce o údajné šedesátimilionové půjčce na volební kampaň ČSSD. Strana Krejčíře vyzvala, ať na ni podá žalobu.

Efektivní spolupráce

Policejní prezident Vladislav Husák nechal v úterý zřídit speciální koordinační skupinu k vyšetřování trestné činnosti Radovana Krejčíře. Obdobnou pracovní skupinu vytvořila při Vrchním státním zastupitelství také pověřená nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

"Obě skupiny budou vzájemně úzce spolupracovat a v případě potřeby se budou obracet také na Inspekci ministra vnitra," řekl policejní prezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám