Hlavní obsah

Soud vyhověl Ďuričkovi, vyslechne svědkyni v případě vraždy Václava Kočky mladšího

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý podnikatel Bohumír Ďuričko, který zastřelil syna pražského kolotočáře Václava Kočky, je blízko obnově svého procesu. Městský soud v Praze ve středu odročil projednání jeho žádosti, aby předvolal k výslechu servírku z restaurace, kde k vraždě došlo. Ďuričko byl před šesti lety odsouzen k 12,5 roku vězení.

Soud s Bohumírem ĎuričkemVideo: Novinky

 
Článek

Žena prý celou událost viděla, protože ten večer v restauraci obsluhovala a nebyla v případu vyslechnuta. S návrhem na výslech svědkyně přišel Ďuričkův advokát Pavel Rameš, který ji podle svých slov vypátral „operativně” v Ostravě.

Soudkyně na jeho návrh přistoupila a odročila za tímto účelem jednání na začátek června.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sám Ďuričko využil příležitosti vyjádřit se k celému případu, protože je to podle něj „poslední možnost, jak přesvědčit veřejnost”, že není vrah.

„Kdyby Kočka nepřišel k našemu stolu a nezaútočil na nás, nic by se nestalo,“ stojí si za svým Ďuričko. „Byl jsem otočený k Lucii (jeho tehdejší partnerka, pozn. red.) a hladil jsem jí bříško. Nikdo nebere v potaz, že jsem bránil těhotnou ženu,“ dodal.

Bývalému podnikateli také vadí údajné pochybení soudu. Především že nebyli vyslechnuti svědci z místa činu. „Seděl naproti mně pan Tvrdík, nebyl vyslechnut. Seděl jsem u stolu s panem Dienstbierem, také nebyl vyslechnut,“ uvedl Ďuričko.

Psychiatrický posudek na jeho osobnost byl prý vypracován znalcem na objednávku. Ďuričko také odmítá, že by střílel opilý. „Měl jsem jen pár sklenic burčáku,“ prohlásil. Naopak to měl být Kočka mladší, který byl pod vlivem. „Byli neuvěřitelně opilí, celý večer pili stakany vodky,“ snažil se přesvědčit soud.

„Nejde mi o snížení trestu nebo odškodnění. Já nejsem vrah, nejsem zločinec, dělám to, abych očistil své jméno,“ zakončil Ďuričko svou řeč.

„Já mu přeju jen to nejhorší, popravil mi bráchu,” prohlásil po skončení jednání bratr Kočky mladšího Jan.

O obnovu procesu už jednou žádal

Bývalý hoteliér zastřelil v roce 2008 syna provozovatele matějské pouti v Praze v pražské restauraci Monarch, po autogramiádě tehdejšího šéfa ČSSD Jiřího Paroubka.

Ďuričko se dostal do sporu, při kterém jej Kočka udeřil nejméně jednou do obličeje. Podnikatel pak vytáhl zbraň a svého protivníka třikrát střelil.

Stále si stojí za svým, že jej Kočka napadl a on se jen bránil. O obnovu procesu neúspěšně žádal už v roce 2012. [celá zpráva]

„My jsme tady žádnou novou skutečnost nenašli. Po celou dobu jsme si tady pouze hráli se slovíčky," uvedla tehdy předsedkyně senátu Eva Brázdilová a žádost zamítla.

Reklama

Související články

Obnovu procesu s Ďuričkem soud shodil ze stolu

Pražský městský soud v pondělí odmítl návrh na obnovu procesu v případu podnikatele Bohumíra Ďurička. V roce 2009 byl Ďuričko odsouzen na 12,5 roku do vězení...

Výběr článků

Načítám