Hlavní obsah

Soud v kauze čivavy zamítl požadavek na odškodné

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Kauza smrti nejmenšího psa na světě čivavy Ondry z Třeštiny na Šumpersku, jehož proporce se dostaly až do Guinnessovy knihy rekordů, nekončí ani po čtyřech letech. Samosoudce Okresního soudu v Olomouci Josef Berka ve čtvrtek zamítl návrh majitelky psa Miloslavy Vašíčkové, která žádá více než miliónové odškodné po veterinární ordinaci Michaela Mazocha, jehož lékařka měla podáním medikamentu určeného pro prasata a krávy smrt zvířete zavinit.

Článek

Vašíčková, která má z rozhodnutí soudu uhradit náklady na řízení a advokáta ve výši přesahující 112 tisíc korun, se však na místě odvolala. "Veterináři stoprocentně pochyblili. Spravedlnost tedy nezvítězila a tak budu bojovat dál," reagovala na verdikt soudu bez dalšího komentáře Vašíčková.

"Já jsem spokojen. Soud rozhodl, jak jsme očekávali," řekl Právu krátce po vyhlášení rozsudku Mazoch, který od počátku vinu popíral. Tvrdil, že slavný pes musel být utracen kvůli vrozené mozkové vadě.

Vrozená vada - vodnatelnost mozku

"Podání nevhodného léku sice mohlo zdraví psa zhoršit, ale jen dočasně. Po sedmi až deseti dnech by se jeho stav vrátil do původního. Jenže pes musel být utracen až patnáct měsíců poté," uvedl u soudu například Miroslav Svoboda z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, který vedl tým odborníků zpracovávajících soudem vyžádaný revizní znalecký posudek.

"Žalobkyni se nepodařilo prokázat příčinnou souvislost mezi podáním léku a úmrtím psa. Jeho neblahý zdravotní stav byl projevem vrozené vady - vodnatelnosti mozku. Jednoznačně to vyplývá z revizního znaleckého posudku. Škoda ji tedy nevznikla a proto její návrh na odškodné byl zamítnut," vysvětlil Berka.

Devět znaleckých posudků

Olomoucký okresní soud se případem zabýval téměř dva roky. Hlavním důvodem průtahů bylo podle Berky vypracování znaleckých posudků. Celkem jich soud obdržel devět. Zmíněný revizní odborníci zpracovávali dokonce na základě exhumace psa (znalci kvůli němu museli kosti čtyři roky mrtvého zvířete vykopat).

Mazochův advokát Leoš Vyhnánek rozsáhlé dokazování ve své čtvrteční závěrečné řeči přirovnal k expertíze příčin havárie Titaniku. "Tam však bylo zmařeno na sto životů," zdůraznil Vyhnánek a mj. poukázal na skutečnost, že Ondra od narození trpěl řadou vad. "Takový pes dle chovatelské etiky nesmí mít ani potomky. Uplatňovat za takové situace nějaké nároky je bezpředmětné. Jedná se tedy buď o lež, nebo iluzi," prohlásil Vyhnánek.

Ondra z Třeštiny měl v kohoutku 15 centimetrů a vážil 850 gramů. Běžní zástupci tohoto mexického plemen však váží okol půldruhého kilogramu a v kohoutku měří 19 centimetrů.

Reklama

Související témata:
Jan Mazoch

Výběr článků

Načítám