Hlavní obsah

Soud uvalil vazbu na učně obviněného z vraždy

Právo, ČTK, sch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Šestnáctiletý žák druhého ročníku svitavského odborného učiliště, který podle obvinění v pondělí při vyučování pobodal svého učitele, skončil ve vazbě. V úterý o tom rozhodl Okresní soud v Hradci Králové, který tak vyhověl žádosti státního zástupce. Mladík je obviněný z vraždy, protože šedesátiletý kantor krátce po převozu do nemocnice zemřel.

Foto: Pavel Čempěl
Článek

Informaci Novinkám potvrdila mluvčí východočeské policie Iva Marková.

Policie dosud držela obviněného mladíka v cele. Do 48 hodin pak na něj musel soud uvalit vazbu, jinak by ho musel komisař propustit. Policie proto dnes požádala státního zástupce, aby podal soudu návrh na jeho vzetí do vazby. Okresní soud v Hradci Králové měl na učiněné rozhodnutí 24 hodin.

"Soud může mladíka ze Svitavska poslat do vazby pouze v případě, že toto opatření není možné nahradit žádným jiným, například umístěním ve výchovném ústavu či v péči důvěryhodné osoby. Takovéto posouzení doprovází nezbytně i zpráva orgánu péče o dítě," řekl ještě dopoledne Karel Hochman z Krajského státního zastupitelství v Hradci. 

Učni obviněnému z vraždy hrozí v případě uznání viny u speciálního soudu pro mladistvé pětileté vězení. Pokud však spáchá čin, za který může být potrestaný výjimečným trestem, může dostat až deset let.

Žáci mají ředitelské volno

Spolužáci útočníka mají ředitelské volno, do školy se vrátí ve středu. "Hovořil jsem dnes s kolegy a shodli jsme se na tom, že čím dříve naskočíme, tím lépe pro všechny," řekl ředitel učiliště Leoš Říha. Přiznává, že si v tuto chvíli neumí představit moment, kdy poprvé po tragédii předstoupí před žáky.

S rodinou zavražděného učitele Bohuslava Šíbla se ještě dnes sejde krajská radní zodpovědná za školství Marie Málková. "Mám pocit, že je třeba jim ukázat, že vnímáme s nimi tu tragedii, eventuálně dát najevo, že budou-li vědět, jak jim můžeme pomoci, jsme připraveni," řekla. "Je to tragédie o to horší, že ve školství pracuje celá rodina," dodala.

Reklama

Související články

Učněm pobodaný pedagog zemřel

Pedagog svitavského učiliště, kterého v pondělí dopoledne vážně pobodal jeden z mladistvých učnů, zemřel po převozu do nemocnice. Případ je vyšetřovaný jako...

Výběr článků

Načítám