Hlavní obsah

Soud umožnil zabavení dat při domovní prohlídce. Advokáta se zastal Ústavní soud

Právo, pko
Brno

U Ústavního soudu (ÚS) našel zastání advokát, u něhož provedla policie domovní prohlídku, a přes nesouhlas České advokátní komory mu zabavila data na disku. Soud pak pověřil znalce, aby z disku vydoloval konkrétní data a poskytl je vyšetřovatelům. Podle verdiktu ÚS došlo takovým postupem k porušení listovního tajemství, zásahu do práva podnikat a práva na soudní ochranu.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Vyhlášení verdiktu Ústavního soudu (ilustrační foto)

Článek

Případ začal domovní prohlídkou kvůli advokátově manželce podezřelé z krácení daní. Manžel zasahující policisty upozornil, že má doma listiny a data podléhající povinnosti mlčenlivosti. Proto na místo dorazil zástupce advokátní komory, který neudělil souhlas se zpřístupněním informací. Policisté pak pořídili tzv. bitové kopie. Zamítavé stanovisko komory pak nahradil Městský soud v Praze svým rozhodnutím a data předal znalci s tím, aby tam nalezl určená data a předal je vyšetřovatelům.

Ústavní soud zrušil svá rozhodnutí v případu dvojnásobné vraždy

Krimi

Podle senátu se soudcem zpravodajem Ludvíkem Davidem byl ale postup soudu špatný. „Soudkyně se s obsahem bitových kopií neseznámila a ani reálně seznámit nemohla. Data z bitových kopií nebyla totiž ještě žádným způsobem zpracována a soudkyně tak objektivně nemohla mít možnost posoudit, jaké dokumenty se na předmětných pevných discích nacházejí, a zda tyto dokumenty podléhají povinnosti mlčenlivosti, či nikoli. Došlo tak ke svévolnému výkladu otázky advokátní mlčenlivosti a neseznámení se se všemi zajištěnými věcmi, o kterých bylo následně rozhodnuto,“ konstatovali soudci.

ÚS se ve sporu rodičů o dítě zastal italského otce

Krimi

ÚS poukázal i na to, že advokát se ocitl v obtížné situaci. „Jeho povinnost mlčenlivosti, jež měla chránit komunikaci s klienty včetně důvěrných sdělení, byla porušena v důsledku protiústavního postupu soudu, čímž se stal stěžovatel pro své klienty nedobrovolně spíše potenciálním ohrožením, než ochráncem jejich práv a oprávněných zájmů,“ dodali soudci.

ÚS současně zakázal Městskému soudu v Praze, aby pokračoval v porušování  práv advokáta, disk se tak musí vrátit advokátní komoře.

Reklama

Výběr článků

Načítám