Hlavní obsah

Soud snížil Pacovským tresty za vraždy sousedů

Právo, Novinky, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Krajský soud v Českých Budějovicích odsoudil v pátek Ladislava Pacovského k trestu 25 let za vraždy dvou mužů, které spáchal v roce 2003 v jižních Čechách. Na lavici obžalovaných stanul také jeho syn John Pacovský, který byl rozhodnutím soudu odsouzen na 11 let za jednu vraždu.

Článek

Ke zmírnění trestu v případě Ladislava Pasovského, který čelil hrozbě doživotního žaláře, se senát soudu přiklonil, neboť vraždy nespáchal zvlášť zavrženíhodným způsobem. John Pacovský má trest o dva roky nižší, neboť Krajský soud musel vzít v potaz rozhodnutí Nejvyššího soudu o tom, že John nebyl spolupachatel otcem provedených vražd Jana a Radka Sassmannových.

Obhájkyně Johna Pacovského Klára Slámová se na místě proti verdiktu odvolala. Advokát Ladislava Pacovského Tomáš Brouzek se se svým klientem nemohl o odvolání na místě poradit. Justiční stráž totiž odsouzeného musela vyvézt ze soudní síně. Ten totiž po vynesení rozsudku psychicky neunesl situaci a začal slovně napadat soudní senát. Zákonnou lhůtu pro odvolání si ponechal i státní zástupce.

Úspěšné dovolání

Případ se stal v obci Litvínovice v červenci 2003. Krajský soud v dubnu 2004 původně rozhodl o vině obou mužů a odsoudil Pacovského k doživotnímu trestu, jeho syna ke 13 letům. Oba se odvolali k Vrchnímu soudu v Praze, ten ale odvolání zamítl jako nedůvodná.

Následně Nejvyšší soud zrušil veškeré předchozí rozsudky. Dle jeho názoru nebylo mimo jiné prokázáno, že by John Pacovský střílel z jedné ze dvou vražedných zbraní. Podle dostupných informací to bylo poprvé, co Nejvyšší soud vyhověl dovolání doživotně odsouzeného. Proces se tak vrátil ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích. [celá zpráva]

Zvrat v projednávání případu nepřineslo čtvrteční jednání Krajského soudu, kde Ladislav Pacovský prohlásil, že jeho syn John nemá s vraždami nic společného a že i Haralda Kampfera zavraždil on.  Toto tvrzení však nebylo podloženo důkazy, soud proto Pacovského odsoudil za vraždy Sassmannových a jeho syna za vraždu kampfera. [celá zpráva]

Vražedný večer v zahradní restauraci

Litvínovická tragédie z července 2003 se odehrála ve večerních hodinách v zahradní restauraci, která patřila rodině sousedky Pacovského. Muž před rozvodem často bil svoji bývalou manželku, která ze strachu utekla k sousedce do sousedního domku, kde se před násilníkem zamkly. Pacovského nenávist se následně přenesla i na další rodinné příslušníky této sousedky. Na místě zemřeli manžel, syn a zeť její sestry.

Prvoinstanční soud případ původně uzavřel tak, že Ladislav Pacovský na místě zavraždil syna sousedky a vážně zranil jejího manžela. Ten zemřel při převozu do nemocnice. John pak zabil jejího zetě, který přiběhl příbuzným na pomoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Pro litvínovického vraha potvrzeno doživotí

Čechorakušan Ladislav Pacovský (50) po dnešku definitivně rozšíří řady doživotně odsouzených vězňů. Pražský vrchní soud totiž ve středu zamítl jeho odvolání...

Výběr článků

Načítám