Hlavní obsah

Soud snížil exposlanci Škárkovi trest za nenávistné výroky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Krajský soud v Plzni v úterý snížil v odvolacím řízení podmíněný trest pro exposlance Jaroslava Škárku za veřejné výroky, kterými označil nedonošené děti za zrůdy. Původní trest dvanáct měsíců za mřížemi s dvouletou zkušební dobu, kterou Škárkovi vyměřil v srpnu Okresní soud Plzeň-sever, snížil o dva měsíce a o půl roku zkrátil zkušební dobu

Foto: Ivan Blažek, Právo

Jaroslav Škárka u Okresního soudu Plzeň – sever.

Článek

Odvolací soud odůvodnil své rozhodnutí tím, že prvoinstanční soud při ukládaní výši trestu dostatečně nezohlednil absolutní bezúhonnost obžalovaného.

Padesátiletý expolitik a někdejší předseda strany Věci veřejné čelil obvinění z přečinu podněcování k nenávisti vůči skupině osob. U soudu připustil, že jeho vyjádření bylo za hranou. „Ale nepovažuji jej za trestné,“ prohlásil.

Škárka minulý rok v listopadu napsal na Facebook, že předčasně narozené děti jsou nevyvinuté zrůdy, kterých je třeba se zbavit stejně jako dalších „zbytečných lidí“, jako jsou mentálně postižení nebo bezdomovci. Reagoval na činnost neziskové organizace Nedoklubko, která podporuje rodiče předčasně narozených dětí.

Exposlanec Škárka dostal za výroky o zrůdách podmínku

Krimi

„Tyto děti s IQ kolem padesátky budou pro společnost jen přítěží. Pouze nějaká neziskovka se na nich napakuje. Stejné je to i s mentály,“ uvedl ve svém příspěvku s tím, že stát se podle něj musí probrat a zbavit se zbytečných lidí. „Lidé, kteří nejsou přínosem společnosti ať už z důvodu mentální, či společenské diskvalifikace (dementi, bezďáci, imigranti atd.), nesmějí být společností protežováni. Zbavme se zbytečných,“ apeloval tehdy Škárka.

V létě u soudu uvedl: „Lituji formy, ale za svůj názor, že inkluze je špatná a že systém neziskovek je špatný, se nestydím. Chtěl jsem vyburcovat lidi z letargie, spousta lidí se bojí říct svůj názor. Mám pocit, že se blížíme k demokratické totalitě.“

Škárka připomněl, že svůj příspěvek na Facebook pověsil poté, co vypil dva litry vína. „Jde o text s jasnou alkoholovou nadsázkou. Poslední věta byla: Zbavte se Škárky. Je tedy jasné, že jsem to nemohl myslet vážně.“ Někdejší politik operoval i tím, že slovo zrůda je podle slovníku terminus technicus: „Je to označení pro plod, který není zdravě vyvinutý.“

Jaroslav Škárka v inkriminované době pracoval v plzeňské borské věznici jako vychovatel, k 31. lednu tam skončil, podle svých slov dal sám výpověď.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám