Hlavní obsah

Soud skinheadovi pobyt ve vazbě neodškodní

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Krajský soud v Brně nepřiznal finanční odškodnění Martinu Korcovi za 26 měsíců života strávených ve vazbě, kam byl umístěn pro obvinění z pokusu o dvojnásobnou vraždu. Korec, policií považovaný za výraznou osobnost hnutí skinheads na jižní Moravě, se dožadoval 180 tisíc korun, neboť byl shledán nevinným.

Foto: Martina Rambousková

Václav Horáček a Jan Farský

Článek

"Podle našeho názoru nebyla vazba uvalena v rozporu se zákonem a důvody vazby zde byly. Proto nelze žalobci přiznat náhradu, která mu pobytem ve vazbě vznikla. K zákonnému uvalení vazby přitom postačí jeden ze zákonných důvodů a není třeba, aby byly všechny tři, jak uvádí zákon," uvedl předseda odvolacího senátu Jiří Sýkora.

První instance mu nárok přiznala

Sedmadvacetiletý Korec po rozhodnutí soudu neskrýval rozčarování. "Nebudu zastírat, že mě rozsudek odvolacího soudu překvapil, protože už u soudu prvního stupně jsme doložili, že Martin Korec přišel kvůli vazbě o zaměstnání a také měl výlohy s obhajobou. Přitom byl nevinný, což soudy potvrdily," reagovala také jeho právní zástupkyně Pěva Skýbová.

Prvoinstanční soud v lednu vynesl úplně opačný verdikt a Korcovi finanční náhradu přiznal. Zamítavý rozsudek je pravomocný.

Pachatel dosud nebyl dopaden

Martin Korec skončil ve vazbě v lednu 1996, kdy byl obviněn z pokusu dvojnásobné vraždy a ublížení na zdraví. Podle policie pobodal na brněnském vlakovém nádraží tři mladé lidi. Soudy však podezření policie nepotvrdily a Korce začátkem dubna 1998 osvobodily.

"O své nevinně jsem přesvědčoval všechny kolem sebe, ale policii se hodilo, že mě mají pod zámkem. Neměli mě rádi pro mé názory, a proto mě nechali ve vazbě za každou cenu," řekl Právu po vynesení rozsudku rozladěný Korec.

Policie dodnes pachatele brutálního útoku na nádraží nedopadla. Mezi skinheady a anarchisty však jeho jméno údajně není žádným tajemstvím.

Reklama

Výběr článků

Načítám