Hlavní obsah

Soud s náměstkem ostravského primátora oddálil posudek

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Kauzou trestně stíhaného náměstka ostravského primátora Zbyňka Pražáka (KDU-ČSL) a dalších tří mužů, kteří jsou již déle než dva roky obviněni z toho, že nevýhodnými obchody poškozovali investiční fond Kredital a ŽDB Bohumín, se zatím soud zabývat nebude. Senát ostravského krajského soudu v úterý požádal o zadání dalšího znaleckého posudku a doplnění svědeckých výpovědí.

Článek

"Nejsou podmínky pro zahájení hlavního líčení," řekl předseda trestního senátu s tím, že ve znaleckém posudku není náležitě vyčíslena způsobená škoda. Soud ve svém usnesení zároveň odmítl vyhovět obhájcům obviněných, kteří žádali zastavit trestní stíhání.

K předběžnému projednání obžaloby dorazili jen tři obvinění manažeři ŽDB, a to bývalý předseda představenstva Petr Kucharčík a jeho kolegové Ivan Doubrava a Jakub Tomšej. Náměstek primátora a bývalý dlouholetý předseda představenstva zaniklého investičního fondu Kredital Zbyněk Pražák se omluvil, protože je na služební cestě.

Soud vyslechl znalce, který zpracovával posudek, na němž je obžaloba postavena. Obhájci si však po zahájení stíhání nechali vypracovat další tři znalecké posudky, které závěry toho prvního zpochybňují. "Ani výslechem znalce se nepodařilo rozpory a nejasnosti odstranit," řekl soudce.

Pražák: obvinění je nesmyslné

Státní zástupce z ostravské pobočky Vrchního státního zasupitelství Karel Kalda proti verdiktu podal stížnost, takže o tom, zda se kauza vrátí do stádia vyšetřování, nebo proběhne hlavní líčení, bude ještě rozhodovat Vrchní soud v Olomouci. K důvodům stížnosti se nechtěl hned vyjádřit. "Počkám až na písemné vyhotovení usnesení," řekl.

Pražák, stejně jako ostatní tři manažeři, odmítá, že by se něčeho špatného dopustil. "Obvinění považuji za nesmyslné," tvrdil od počátku. Investiční fond Kredital je od března 2000 v likvidaci. Jeho majetek se dříve pohyboval kolem 1,4 miliardy korun, před dvěma lety však jeho jmění dosahovalo jen 160 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Náměstek primátora Ostravy půjde před soud

Náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák (KDU-ČSL) půjde před soud kvůli podezření z tunelování investičního fondu Kredital, kde koncem 90. let působil...

Výběr článků

Načítám