Hlavní obsah

Soud rozplétá dávný únos dcery podnikatele v Kroměříži

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

O únosu, který mnozí považovali za smyšlený, se ve čtvrtek u Krajského soudu ve Zlíně rozpovídala oběť, dcera kontroverzního kroměřížského podnikatele. Unesena byla v lednu 2014 v době, kdy její otec a bratr byli za podvody ve vězení. Žena uvedla, že skupina mužů ji přepadla, když vysedala ve večerních hodinách ze svého auta na neosvětleném parkovišti.

Muži obžalovaní z únosu dcery podnikatele u souduVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Jednalo se o dceru šéfa gangu překupníků s pohonnými hmotami, který státu způsobil machinacemi s DPH škodu za stovky milionů korun.

Podle obžaloby k ní přistoupil Jakub Steidl, napadl ji a společně s Ivem Lorencem ženu natlačil na zadní sedadlo přistaveného auta Audi. V něm údajně seděl Tomáš Salvet, který byl podle státního zástupce iniciátorem únosu. Z obžaloby vyplývá, že Salvet ženu několikrát udeřil pěstí do obličeje, spoutal jí ruce za zády a přes hlavu dal plátěný pytel.

Několik hodin ženu únosci vozili po celém regionu. Ta však neví přesně, jak muži vypadali. Jeden z mužů měl podle ní měl hubené nohy, řidiče, který na ni po dobu únosu nemluvil, označila za rozměrného.

Policisté zřejmě obvinili špatného člověka z únosu dcery podnikatele, inspekce je nepotrestá

Krimi

Po ženě žádali vydání 100 milionů korun, chtěli znát PIN od jejích platebních karet a heslo od firemní kanceláře v Kroměříži.

„Chtěli sto kostek. Bavili se v autě o penězích jako o sto kostkách. Ptala jsem se, co to znamená. Muž sedící vedle řidiče vysvětlil, že sto milionů korun,“ přiblížila u soudu oběť únosců. „Pamatuji si, že jeden říkal, že když budu spolupracovat, tak se mi nic nestane,“ řekla unesená.

Případ únosu ženy z Kroměříže se znovu otevírá, odsouzený možná seděl omylem

Krimi

Trápení ženy skončilo poté, co se s únosci dohodla, že jim přiveze 100 milionů na benzínku u Brna. Ve čtyři ráno dalšího dne ji vysadili u Vrbky na Kroměřížsku, odkud si zavolala pomoc. Při únosu utrpěla lehká zranění.

V kauze byl dříve odsouzen k deseti letům vězení Michal Šnajdr, část trestu si odpykal. Později vyšlo najevo, že ve vztahu k němu se stal justiční omyl.

Soud přerušil odsouzenému trest za únos dcery podnikatele, policie stíhá jiné lidi

Krimi

Obžalovaní jsou stíháni pro loupež, neoprávněné opatření a padělání platebního prostředku a kvůli krádeži. Hrozí jim osm až 15 let vězení. Dva se k podílu na únosu doznali, tři vinu popírají.

Oběť justičního omylu 

Mylně odsouzený Šnajdr seděl i ve čtvrtek v soudní síni. Tentokrát už však coby veřejnost. „Zajímalo mě, jak bude vypovídat paní poškozená. Ale také výpovědi dalších svědků, které by mohly být použitelné při mém trestním oznámení za křivé výpovědi,“ sdělil novinářům Šnajdr.

Sám stále cítí křivdu. „Dodnes se mi nikdo neomluvil. Byť mne dřív nepřímo označovali za pachatele,“ řekl Šnajdr.

Únosce dcery bohatého podnikatele chce nový proces

Krimi

Na otázku Práva, zda bude požadovat za justiční omyl satisfakci, dodal: „V současné době tu věc mají mí právníci. Nevylučuji to, ale ani nepotvrzuji.“

Salvet, Steidl i Lorenc, který ve čtvrtek při výpovědi unesené ženy v jednací síni usnul, tvrdí, že s únosem nemají nic společného. Vladimír Zavadil a Ladislav Faltýnek, kteří podle státního zástupce pomohli únos zprostředkovat, se podle ČTK k podílu na něm doznali. Faltýnek podle obžaloby vybral z odcizené platební karty ženy 20.000 korun, dalších 20.000 vybral Lorenc.

Hlavní líčení bude pokračovat v pátek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám