Hlavní obsah

Soud řeší pokus o vraždu těhotné

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Z brutálního útoku na družku ve 32. druhém týdnu těhotenství, který dítě s probodnutou hlavičkou jen zázrakem přežilo, se od čtvrtka před ostravským krajským soudem zodpovídá Petr Dobiáš (48). Žena i s chlapečkem, který okamžitě po vyjmutí císařským řezem prodělal neurochirurgickou operaci, nyní žije v Šumperku.

Článek

"Jde o raritní případ přežití," řekl soudní znalec Igor Fargaš. Konflikt, kvalifikovaný jako pokus o vraždu, se odehrál loni 8. října v domě Dobiášova bratra v Bedřichově na Šumpersku, kde byl muž se svojí o třiadvacet let mladší družkou na návštěvě.

"Křičel, že mne zabije, a pak mne bodl nožem," řekla mladá žena při výslechu v nemocnici poté, co jí lékaři museli císařským řezem vyjmout plod z dělohy. Před soudem však vzala svoji výpověď zpět. "Bodla jsem se sama," řekla v úvodu svého výslechu. Svoji dřívější výpověď zdůvodnila tím, že byla po narkóze a zřejmě nevěděla, co říká.

Státní zástupce na to reagoval žádostí o psychiatrické a psychologické vyšetření svědkyně a předvolání lékaře, který ji v nemocnici ošetřoval. Dobiáš popřel, že by se něčeho špatného dopustil. Přiznal, že s družkou měli řadu konfliktů a hádali se například kvůli tomu, že v těhotenství kouřila a pila.

"Pohádali jsme se, dal jsem jí i dvě facky, ale jinak si nic nepamatuji. Nejsem si vědomý, že bych ji ublížil. Vždyť to dítě jsme oba chtěli," řekl obžalovaný.

Lékaři dokázali téměř nemožné

Chlapeček byl až do letošního února v péči lékařů, od té doby o něj již pečuje matka. "Jeho stav je možno označit jako dobrý. U dítěte ale vznikla porucha pohyblivosti pravé ruky, kterou si takzvaně šetří, a v poslední době i pravé nohy. Vzhledem k tomu, že dítě ke svému věku ještě nechodí, posouzení je téměř nemožné a nelze zatím říct, zda půjde o poruchu trvalou," řekl soudní znalec Igor Fargaš.

Dodal, že lékaři Fakultní nemocnice v Olomouci odvedli kus dobré práce. "Protože nebyly zasaženy přívodní mozkové tepny, krvácení z mozku nebylo až tak dramatické. U dítěte ale došlo k rozvoji poruchy krevní srážlivosti, což je komplikace, které se každý lékař bojí, protože je těžko zvládnutelná," dodal znalec. Soud pokračuje výslechy dalších soudních znalců a pak bude zřejmě odročen.

Reklama

Výběr článků

Načítám