Hlavní obsah

Soud řeší otce lihového bosse Březiny, znovu jde o praní špinavých peněz

– Zlín

Už potřetí se začal senát Okresního soudu ve Zlíně zabývat finanční kauzou otce lihového bosse Radka Březiny a jeho exmanželky Stanislavy Kudlejové (dříve Březinové). Vladimíra Březinu i Kudlejovou viní státní zástupce z praní špinavých peněz, které měly pocházet z trestné činnosti kolem nezdaněného lihu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný Vladimír Březina a Stanislava Březinová u Okresního soudu ve Zlíně (14. března 2019)

Článek

Senát zlínského soudu už Vladimíra Březinu a Kudlejovou v minulosti dvakrát zprostil obžaloby. Krajský soud ve Zlíně však vrátil kauzu opakovaně zpět. Oba obžalovaní vinu popírají. Ve čtvrtek se navíc z hlavního líčení omluvili.

Březina tvrdí, že peníze pocházejí z jeho podnikání ze začátku devadesátých let a z vrácení půjček od věřitelů. U soudu ve čtvrtek vypovídal znalec na výpočetní techniku, když hovořil o souborech uložených a později vymazaných z SD karty objevené u Březinovy tehdejší sekretářky Kristýny Mazurové. Kriminalisté na kartě i přes předchozí výmaz objevili evidenci černého účetnictví lihového klanu Březinů.

Mazurová byla dříve rovněž obviněna, ale soud ji pravomocně osvobodil. „Prošla jsem si peklem, několik let stíhaná ve dvou trestních věcech, z toho důvodu bych ráda využila možnosti nevypovídat,“ sdělila nyní u soudu.

Soud v Brně zpřísnil Březinovi trest na 14 let a devět měsíců, ovlivňoval svědky

Krimi

Státní zástupce Radek Bartoš Právu potvrdil, že Březinova obhajoba se snaží zpochybňovat autenticitu informací získaných z SD karty, ze které je podle kriminalistů patrné, jak lihový boss Radek a jeho mladší bratr Tomáš Březina soustřeďovali peníze z trestné činnosti. Znalec řekl, že autenticitu souborů z karty nemůže ověřit, pokud nemá k dispozici původní kopii.

Za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí Březinovi i Kudlejové až osm let vězení. Kauza se týká více než půl miliardy korun, které podle státního zástupce pocházely z nelegálního podnikání skupiny kolem Radka Březiny.

Oblíbený bílý kůň kryl Březinův byznys s lihem

Krimi

Podle obžaloby se Vladimír Březina a bývalá manželka Stanislava podíleli na praní špinavých peněz v letech 2005 až 2013, kdy se je snažili legalizovat vklady na bankovní účty a nákupem cenných papírů i nemovitostí.

Případ lihové mafie v čele s Radkem Březinou zaměstnává policii a žalobce od podzimu 2012. Krajský soud v Brně loni Radku Březinovi zpřísnil trest vězení, který si odpykával za obchody s nezdaněným lihem, ze 13 let na 14 let a devět měsíců. Z vazby se podle jeho rozsudku v letech 2012 až 2014 v souvislosti s lihovou kauzou pokusil uplatit kriminalistu a snažil se ovlivnit desítky svědků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám