Hlavní obsah

Jsem hlavou lihové mafie, přiznal u soudu Radek Březina

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Krajský soud v Olomouci začal rozplétat téměř sedmimiliardový daňový podvod lihového bosse Radka Březiny a jeho sedmi kumpánů. Formou organizovaného zločinu měl Březinův gang obrat stát na spotřební dani neodváděné obchodováním s nelegálním lihem. V pondělí soud vyslechl obžalobu a Radka Březinu.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Jsem hlavou lihové mafie, přiznal u olomouckého soudu Radek Březina

Článek

„Celkově zkrátili spotřební daň z lihu v rozsahu 6,695 miliardy korun,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Miroslav Stoklásek.

Na vyjasnění případu trestné činnosti organizovaného gangu se podílel kromě Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality i Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Organizovaná skupina se měla trestné činnosti dopouštět na několika místech České republiky v letech 1998–2014. Šlo zejména o čištění minimálně 1,3 miliónu litrů technického lihu za účelem jeho použití pro výrobu alkoholických nápojů. Ty měly být poté prodávány bez přiznání a odvedení spotřební daně.

Už od malička mě bavily různé chemické pokusy. Přišel jsem kvůli nim i o prsty.
Březina k čištění lihu

Březinův gang také obchodoval s nezdaněným lihem, a to v rozsahu minimálně 21 miliónu litrů. Své lihové zdroje mnohdy ukrýval v tajných úložištích například ve Valašském Meziříčí, v areálu firmy Morávia Chem v Hrobicích na Zlínsku, ve Stojčíně na Pelhřimovsku či v Hájích u Duchcova.

Tomáš Březina spolupracuje 

V areálu ostravské Likérky Daněk navíc Březina upravoval technický syntetický líh zakoupený v devadesátých letech v litvínovském Chemopetrolu na čistý líh použitelný na výrobu alkoholických nápojů. „Jak obžaloba tvrdí, že jsem hlavou toho všeho, je to pravda,“ doznal se u soudu lihový boss.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zleva Jaromír Kaláč, Rostislav Hanulík a Radek Menšík u soudu

Podle kriminalistů byly mezi obviněnými osobami nastaveny vztahy vzájemné podřízenosti a nadřízenosti se stanovenými funkčními kompetencemi a vymezenou dělbou úkolů. Mezi spoluobviněnými je i jeho mladší bratr Tomáš. Ten však figuruje v pozici spolupracujícího obviněného.

V první den sloučeného hlavního líčení, které navazuje na soud s Březinou z první poloviny roku, senát v čele se soudcem Eduardem Ondráškem vyslechl obžalobu. Na ni navázalo několikahodinové doznání Radka Březiny, které pokračuje i v odpoledních hodinách.

Líh čistili přes uhlí 

Lihový boss mimo jiné popsal způsob čištění syntetického lihu zakoupeného v Litvínově přes aktivní uhlí a horkou páru.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zleva Václav David, Tomáš Pantlík, Ivan Kovářík u soudu

„Tu technologii a zařízení jsem vymyslel sám. Už od malička mě bavily různé chemické pokusy. Přišel jsem kvůli nim i o prsty,“ uvedl Březina. Doznal se také, kde líh skladoval i k tomu, jak došlo k přestavbě a úpravě skladových prostor.

Březina a jeho kumpáni jsou obžalováni z účasti v organizované zločinecké skupině a ze zkrácení daně, poplatku a jiné povinné platby ve formě spolupachatelství.

Kromě něj a jeho mladšího bratra Tomáše sedí u soudu správci Březinových nemovitostí Tomáš Pantlík, Ivan Kovářík, Jaromír Kaláč, jednatel Morávia Chemu Radek Menšík a lidé v nejnižších článcích gangu Václav David, Rostislav Hanulík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám