Hlavní obsah

Soud projednává vraždu režiséra pořadu Medúza

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Případem loňské vraždy ostravského televizního režiséra Aleše Hermana se začal v pondělí zabývat ostravský krajský soud. Hermana, který režíroval například hudební magazín Medúza, podle obžaloby brutálním způsobem ubil dvacetiletý Vladimír Janoušek.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí obžalovaného Vladimíra Janouška do soudní síně.

Článek

Mladík u soudu vypověděl, že se s Hermanem seznámil loni 30. srpna v tramvaji těsně před vraždou. Pak šli do restaurace, kde spolu popíjeli. „On mi potom řekl, ať s ním někam jdu, že mi něco ukáže. Myslel jsem, že půjdeme k němu domů,  šli jsme ale někam k lesu. Měl jsem strach, ptal jsem se ho, jestli není gay. To ho asi naštvalo, tak do mě dvakrát strčil. Potom jsem ho začal bít,“ vypověděl Janoušek u soudu.

Podle obžaloby Janoušek Hermana povalil na zem, klekl na něj a bil ho pěstmi do hlavy, obličeje a horní části těla. „Zároveň mu opakovaně našlápl nohou do obličeje a způsobil mu řadu zranění lokalizovaných po celém těle,“ píše se v obžalobě. „Bezprostřední příčinou smrti bylo udušení vdechnutím krve. Poté ho prohledal a z peněženky, kterou měl u sebe, mu odcizil platnou platební kartu,“ tvrdí obžaloba.

Janoušek údajně chtěl mrtvého nahlásit policii

Kromě vraždy je tedy Janoušek obžalovaný také z krádeže a z neoprávněného držení platební karty. To ale u soudu odmítl. „Kartu jsem mu vzal, abych ho mohl policii identifikovat, protože mě napadl jako první," řekl Janoušek u soudu.

Aleš Herman působil v ostravském studiu České televize od roku 1983 do roku 1993 jako zaměstnanec, později se studiem spolupracoval externě. Režíroval především pořady pro děti a mládež.

Hlavní líčení s Vladimírem Janouškem bude pokračovat výslechy svědků a soudních znalců až do středy, kdy by mohl být vynesen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám