Hlavní obsah

Soud projedná obžalobu trojice stíhané za pronásledování Kubka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvodní soud pro Prahu 8 projedná případ Patrika Tušla a dalších dvou mužů, kteří jsou stíháni kvůli nebezpečnému vyhrožování prezidentovi České lékařské komory Milanu Kubkovi. Původně ho vrátil policii k došetření, žalobkyně však uspěla se stížností.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident České lékařské komory Milan Kubek

Článek

O posunu informovala v úterý Česká televize (ČT). Muži podle předchozích vyjádření policie šéfa komory hrubě uráželi v souvislosti s jeho podporou přísných opatření proti šíření koronaviru nebo povinného očkování některých skupin lidí proti covidu-19. Tušl v minulosti obvinění odmítl.

Tušl, kterého některá média označují za známou postavu tuzemské dezinformační scény, podle kriminalistů Kubka pronásledoval a omezoval v běžném způsobu života. Jedním z motivů jeho jednání bylo podle policistů získávání finančních darů od podporovatelů. Tušl už dříve odmítl obvinění, že lékaře pronásledoval. Tvrdil, že mu jen chtěl klást otázky například o povinném očkování proti covidu-19.

Tušl natáčel videa, ve kterých nadává zdravotníkům v očkovacích centrech nebo pronásleduje Kubka či imunologa Václava Hořejšího u jejich bytů. Videa pak zveřejňoval na internetu a od svých fanoušků a sledujících vybíral dary.

Za nenávistné výroky o Ukrajincích vězení. Čermák s Tušlem dostali 6 a 10 měsíců

Krimi

Na konci října kladenský soud Tušla spolu s dalším obžalovaným Tomášem Čermákem nepravomocně poslal za nenávistné výroky o Ukrajincích v nahrávce na sociálních sítích na deset a šest měsíců do vězení. Podle soudu se dopustili hanobení národa i podněcování k nenávisti.

Tušl se u soudu za vulgární výrazy ve videu omluvil. Dodal, že se cítí nevinen, forma videa byla ale nevhodná. Čermák, který byl v minulosti obviněn také z podpory a propagace terorismu kvůli výzvě k útoku na poslance, u kladenského soudu řekl, že udělal chybu, a též připustil nevhodnost projevu.

Policie obvinila další dva muže kvůli pronásledování známých lidí propagujících vakcínu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám