Hlavní obsah

Soud potvrdil zastavení sporu dívky a školy o nošení hidžábu

Rozhodnutí o zastavení sporu muslimské studentky a pražské střední zdravotnické školy ohledně nošení hidžábu je pravomocné. Minulý týden ho potvrdil pražský městský soud. Zamítl tak odvolání školy, která se zastavením řízení nesouhlasila. Vyplývá to z justiční databáze Infosoud.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na archivním snímku ředitelka školy Ivana Kohoutová u soudu.

Článek

Na posun v případu v pondělí upozornila Česká televize. Právní zástupce školy v následném prohlášení uvedl, že celou kauzu pokládá za politickou.

Považuji celou kauzu za politickou, považuji ji za pokus o prolomení hradeb do sekulárního českého školství
právní zástupce školy

Obvodní soud pro Prahu 10 loni v létě řízení zastavil poté, co studentka stáhla žalobu. Mladá žena svůj krok zdůvodnila obavami z nenávistných útoků. Její právnička v médiích uvedla, že dívka čelila vyhrožování a setkala se s obtížemi při hledání bydlení a zaměstnání. Škola se ale chtěla soudit dál. Městský soud však 27. ledna v neveřejném zasedání rozhodnutí obvodního soudu potvrdil.

Somálská dívka v žalobě tvrdila, že opustila pražskou Střední zdravotnickou školu v Ruské ulici, když ji ředitelka v září 2013 vyzvala, aby si při teoretické výuce sundala hidžáb – šátek, jímž si muslimské ženy zahalují vlasy, krk a ramena. Domáhala se omluvy a 60 000 korun.

Soud kauzu nošení hidžábu ve škole zastavil, škola se odvolá

Krimi

U obvodního soudu ani u Městského soudu v Praze neuspěla, ale Nejvyšší soud poté rozhodl, že zákaz šátku při teoretické výuce nemá legitimní cíl a ČR nesmí diskriminovat některý z náboženských směrů. Spor proto vrátil k dalšímu projednání.

Škola argumentovala tím, že Somálka včas nedoložila dokumenty potřebné ke studiu a školu opustila ze své vůle. Dále škola uváděla, že „hysterii“ kolem případu rozpoutala až zpráva ombudsmanky. Instituce navíc trvala na tom, že každá škola má právo stanovit pravidla odívání i omezit náboženskou svobodu, a to mimo jiné proto, že zajišťuje bezpečnost žáků a také zachování sekulárního školství.

„Považuji celou kauzu za politickou, považuji ji za pokus o prolomení hradeb do sekulárního českého školství, a to za vydatné podpory tehdejší ombudsmanky Anny Šabatové, která za celou tuto právní věc nese dle mého názoru plnou odpovědnost, jak to koneckonců potvrdilo i šetření Policie ČR,“ napsal v prohlášení zaslaném ČTK právní zástupce školy, advokát Radek Suchý.

Studentka stáhla žalobu na pražskou školu kvůli nošení hidžábu

Krimi

„Výsledek kauzy cosi rovněž vypovídá o stavu české justice a potvrzuje mé rostoucí obavy o absenci apolitičnosti rozhodování některých českých soudců,“ dodal.

Soudních jednání ve sporu ohledně hidžábu se opakovaně účastnili odpůrci muslimů, kteří podporovali školu a její ředitelku Ivanku Kohoutovou. Ta dostala v souvislosti s kauzou v roce 2018 státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana. Ocenil ji za zásluhy o stát jako „statečnou ženu v boji s netolerantní ideologií“.

Reklama

Výběr článků

Načítám