Hlavní obsah

Soud potvrdil turnovskému advokátovi za zpronevěru sedmi miliónů korun podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vrchní soud v Praze ve středu potvrdil advokátu Davidu Burjánkovi tříletou podmínku s pětiletým odkladem za zpronevěru sedmi miliónů korun, které měl v úschově. Burjánek navíc dostal pokutu 100 000 korun. Advokát žalobu odmítá, tvrdí, že vybrané peníze nahradil z jiných zdrojů. S klienty se prý dohodl na delší době splatnosti. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaný advokát David Burjánek

Článek

Kromě podmínky dostal Burjánek pětiletý zákaz činnosti advokáta nebo insolvenčního správce. Státní zástupce v odvolání navíc požadoval peněžitý trest. „Obžalovaný se dopustil dvou skutků, navíc v postavení advokáta, který měl chránit zájmy klientů. Své jednání bagatelizuje a nepovažuje je za trestné," uvedl.

Podle obžaloby Burjánek vybral z úschovy pět miliónů korun, které použil pro vlastní potřebu. Svému klientovi je nahradil až po stanovené lhůtě. Podruhé peníze vybral v roce 2014, kdy do úschovy přijal téměř dva milióny korun za prodej nemovitosti. Tyto peníze vyplatil až v lednu 2015.

Burjánek: Nikomu jsem škodu nezpůsobil

Obhájce advokáta David Pakandl v odvolání navrhoval zproštění obžaloby, nebo alespoň zrušení zákazu činnosti. „Klient by byl schopen akceptovat podmíněný i finanční trest, ale bez toho uvedeného zákazu činnosti," tvrdil obhájce.

Obžalovaný se ke středečnímu soudnímu jednání nedostavil. Podle vlastních slov peníze použil na vybavení nového domu nebo na pomoc kamarádovi. S klienty prý byl na pozdějším vrácení peněz dohodnutý.

„Necítím se vinen, mám za to, že jsem se žádné zpronevěry nedopustil. Nikomu jsem žádnou škodu nezpůsobil, nikomu žádné peníze nechybějí," řekl hradeckému krajskému soudu v srpnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám