Hlavní obsah

Turnovský advokát dostal za zpronevěru podmínku a pětiletý zákaz činnosti

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tříletým trestem, podmíněně odloženým na zkušební dobu pěti let, potrestal ve středu za zpronevěru královéhradecký krajský soud turnovského advokáta Davida Burjánka (47). Po dobu pěti let také nesmí vykonávat funkci advokáta ani insolvenčního správce.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu na podání odvolání. Rozsudek tak není dosud pravomocný,“ dodala Iva Matušková z krajského soudu.

Burjánek byl obžalován, že z advokátní úschovy vybral postupně pět miliónů korun. Jak přiznal, použil je například k nákupu vybavení do domácnosti nebo jako pomoc kamarádovi, ohroženému exekucí. I když se domníval, že peníze vrátí včas, jeho klient se k nim v původně dohodnutém termínu nedostal.

Ve druhém případě v roce 2014 přijal do úschovy 1,7 miliónu korun za prodej nemovitosti v Rovensku pod Troskami, které měly být vyplaceny na účet majetkové podstaty dlužníků. Vyplatil je ale až v lednu 2015.

Během své výpovědi v úterý Burjánek nezpochybnil, že na peníze klientů sáhl, odmítl však, že šlo o zpronevěru. „Nikomu jsem žádnou škodu nezpůsobil, nikomu žádné peníze nechybí,” řekl v úterý před soudem.

„Přiznávám, že jsem porušil povinnosti advokáta, že na účet klienta se nemá sahat. Ale byl jsem přesvědčen, že ke škodě nedojde, že budu schopen odčerpané prostředky vrátit,“ řekl Burjánek, kterému v současné do době advokátní komora pozastavila činnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám