Hlavní obsah

Soud potvrdil trest prodejci jedovatého alkoholu, který otrávil kamaráda

Právo, pko
Brno

Brněnský krajský soud potvrdil 4,5 roku vězení Petru Švábenskému, který jako pokoutný prodejce alkoholu obstaral truňk s metanolem svému kamarádovi, který pak zemřel v brněnské nemocnici. Podmíněný tříletý trest s odkladem na 5 let soud potvrdil i Švábenského matce Ludmile. Oba musí pozůstalým po otráveném muži zaplatit přes 650 tisíc korun.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Petr Švábenský (vlevo) se svou matkou Ludmilou před brněnským soudem.

Článek

Švábenský nakupoval alkohol ve velkoobchodu Provial, jehož vedoucí Petr Čagan je v souběžné kauze také obžalovaný. Když byla metanolová kauza v plném proudu, nakoupil tam podezřele levnou vodku a rum za 55 korun za litr. Pro jistotu si nechal udělat testy a ty odhalily smrtelnou dávku metanolu. Proto alkohol vylil, ovšem levný zdroj neopustil.

„Byť věděl o metanolu, vydal se na nákup do stejného podniku znovu,“ upozornila předsedkyně senátu Halina Černá. Nakoupený alkohol pak Švábenská prodala známému svého syna, který po jeho vypití zemřel.

Švábenský při rozsudku jen kroutil hlavou. „Prodával jsem nezdaněný alkohol, ale nezabil jsem takto svého kamaráda. Ten alkohol jsem vozil i své matce, přece bych ji takto neohrozil,“ přesvědčoval soud.

Alkohol prodávala matka 

„Žil v představě, že by mu přece neprodali znovu jedovatý alkohol. Ten zemřelý muž nakupoval alkohol i od jiných prodejců a ani znalecké posudky neprokázaly, že alkohol, po jehož požití zemřel, byl tím alkoholem, který mu dodal obžalovaný,“ argumentoval jeho obhájce Pavel Holub.

Švábenský alkohol nakupoval a vozil do Brna své matce, která ho pak prodávala dál. „Oba si byli vědomi toho, že alkohol byl v té době často intoxikovaný, stejně jako že v alkoholu nakoupeném pod rukou byl metyl. Přesto po skončení prohibice zase Švábenský alkohol nakoupil a přes matku ho pak prodal poškozenému. Činili tak ze zištného důvodu,“ zrekapitulovala Černá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám